PočetnaRecenzije"Dogtown and Z-Boys" - Kretanje kao ultimativni oblik slobode

“Dogtown and Z-Boys” – Kretanje kao ultimativni oblik slobode

|

Moj prvi kontakt s pokretnim kotačima na nogama dogodio se još u osnovnoj školi. Iz ove perspektive kao da je bilo prije tri života. Stara Juga, strah od černobilskog zračenja i mamine prigodno crvene rolšuhe. Ne role, već rolšuhe. Četiri kotača na jednoj i četiri na drugoj tenisici/cipeli. I udri Miško!

Kako je u to doba pomisao na zaglađenu stazu za rolere bilo poprilično utopističko maštanje lokalnih popišanaca, jedini prihvatljivi izbor za betonsko rasklizavanje sveo se na lokalnu cestu punu rupa, grba i Kinder iznenađenja. Zbog nemogućnosti razvijanja i zadržavanja bilo kakve zadovoljavajuće brzine – izbor koji to zapravo i nije bio. Koliko je potencijalnih klizača, hokejaša i skejtera progutao taj ocvali kubistički jugoslavenski asfalt. Eh…

“Dogtown and Z-Boys” (2001) redatelja Stacyja Peralte možda nije pokrio dalmatinsku rolšuha scenu iz 80-ih godina, ali je zato obuhvatio rađanje i evoluciju skateboard scene u Americi desetljeće i kusur ranije, u iznimno solidnom i srčanom dokumentarcu. Peralta nas uvodi u svijet skejta prije X-Gamesa, Tonyja Hawka, multimiljunskih ugovora i blještavih svjetala pozornice. U svijet u kojem ste sredinom 60-ih morali sklepavati vlastiti skateboard, jer ih u trgovinama za prodaju – jednostavno nije bilo! Doba rađanja modernog skateboardinga sa svim svojim zakonitostima.

I upravo u tom razdoblju kreće revolucija skejt scene koja je na kraju i rezultirala dolarošuštavim biznisom koji se danas vrti oko Tonyja Hawka, Buckyja Laseka i ostatka ekipe. No, krajem 60-ih i početkom 70-ih pioniri sporta poput Stacyja Peralte, Jaya Adamsa i Tonyja Alve, nisu mogli ni slutiti u kojem će smjeru cjelokupna mašinerija u budućnosti krenuti. Okupljeni pod zajedničkim nazivom “Z-Boys” (legendarni Zephyr Shop, skejt i surferska trgovina u kalifornijskoj Santa Monici koja ih je sponzorirala), Peralta i prijatelji oblikovali su ne samo skejt, već i popularnu kulturu 70-ih godina prošlog stoljeća.

No, krajem 60-ih i početkom 70-ih pioniri sporta poput Stacyja Peralte, Jaya Adamsa i Tonyja Alve, nisu mogli ni slutiti u kojem će smjeru cjelokupna mašinerija u budućnosti krenuti. Okupljeni pod zajedničkim nazivom “Z-Boys” (legendarni Zephyr Shop, skejt i surferska trgovina u kalifornijskoj Santa Monici koja ih je sponzorirala), Peralta i prijatelji oblikovali su ne samo skejt, već i popularnu kulturu 70-ih godina prošlog stoljeća.

Junaci “Dogtown and Z-Boysa” nisu živjeli pretjerano asketskim načinom života. Bježanje pred policijom, skejtanje u tuđim bazenima, nadmetanje s tradicionalno-uštogljenim viđenjem sporta suparničke grupe, samo su dio folklora tog vremena kojim nas Peralta majstorski navigira.

Craig Stecyk, fotograf i novinar koji se tih godina “motao” oko Z-Boysa, istaknuo je kako su “skejteri svojevrsni urbani gerilci, koji daju dodatnu dimenziju zapostavljenim lokalnim gradskim građevinama, iskorištavajući te prostore na – čak ni arhitektima koji su ih gradili – nepojmljiv način.” Civilizacijski sukob između korporativne kulture mastodontskih korporacija i modernih hipija s komadom drveta i par kotača.

Više od bilo čega – dolara i varljive slave, iskorištenih ili propuštenih prilika – “Dogtown and Z-Boys” slavi svoje nesavršene asfaltne heroje. Slavi beskrajno usavršavanje, lomljenje kostiju i vilica. Slavi probijanje vlastitih limita. Slavi druženje i osjećaj pripadnosti. Enklava odbačenih i posebnih. Od kojih većina, na iznenađenje nepovjerljivih roditelja i cinične razrednice sa sijedim izrastom, izraste u rock zvijezde s čvrstim brakovima i stabilnim poslovima. Mantra “sve što želimo je skejtat'” i kretanje kao ultimativni oblik slobode. Z-Boysi su je itekako zaslužili.

"Dogtown and Z-Boys"

O FILMU:

Režija: Stacy Peralta
Godina proizvodnje: 2001.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 91 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Režija: Stacy Peralta<br> Godina proizvodnje: 2001.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 91 minutu "Dogtown and Z-Boys" - Kretanje kao ultimativni oblik slobode