PočetnaRecenzije"Connected: An Autoblogography About Love, Death & Technology" - Konfuzna i arogantna propovijed s privilegiranog oblaka

“Connected: An Autoblogography About Love, Death & Technology” – Konfuzna i arogantna propovijed s privilegiranog oblaka

|

Ljudska rasa je do današnjih dana akumulirala ogromnu količinu znanja. Zašto unatoč toj činjenici još uvijek nismo svjesni šire slike? Tog, a i mnogih drugih pitanja o međusobnoj povezanosti tehnologije i razvoja ljudske civilizacije, dotiče se američka redateljica Tiffany Shlain u filmu “Connected: An Autoblogography About Love, Death & Technology” (2011)

Tiffany Shlain, rođena 1970. godine, puno je poznatija kao utemeljiteljica nagrada Webby, koje se dodjeljuju najboljim internet stranicama, online filmovima, viralnim videima, oglašivačima, itd. Ukratko, najboljem što internet svake godine može ponuditi.

“Connected” je film koji otvara dosta zanimljivih pitanja, ali i koji daje dosta inovativnih teorija o stanju ljudske rase u tehnološki najrazvijenijoj točki naše cjelokupne povijesti. Shlain posebno apostrofira lucidna promišljanja svog oca, poznatog kirurga i autora Leonarda Shlaina, koji je zagovarao teoriju o visokoj tehnologiji kao produžetku ljudskog mozga. Kako kasnije doznajemo, Leonard boluje od zloćudnog tumora na mozgu, pa autorica dokumentarca koristi svaku priliku za video-dokumentaciju posljednjih mjeseci očeva života.

Tehnologija nam je omogućila brže povezivanje s drugim ljudima. Brže povezivanje s drugim ljudima istih interesa donijelo nam je i brže rađanje novih i kreativnijih ideja.

I na prvu loptu cjelokupna premisa dobro zvuči. Tehnologija nam je omogućila brže povezivanje s drugim ljudima. Brže povezivanje s drugim ljudima istih interesa donijelo nam je i brže rađanje novih i kreativnijih ideja. A nove dobre i kreativne ideje trebale su… Donijeti i zaokružiti nešto što se redateljica nadala odgonetnuti za vrijeme snimanja samog filma. Nažalost po nju, konačni odgovor, odjavnoj špici unatoč, nismo dočekali.

Jer unatoč kreativnim animacijama, preciznoj “MTV-evskoj” montaži i izraženoj osobnoj noti, “Connected” više podsjeća na elokventni i simpatični esej iz drugog srednje, nego na ozbiljni i zaokruženi dokumentarac. Slabašni pokušaji objedinjavanja i prožimanja obiteljske povijesti s ekonomsko-tehnološkim stanjem društva u kojem živimo, nisu pali na naročito plodno tlo. Tiffany Shlain je iskreni i na trenutke dirljivi homage svojem pokojnom ocu pretvorila u pojednostavljenu dijagnozu današnjeg svijeta te prvoloptašku propovijed s privilegiranog oblaka. U konačnici – prilično mlako, konfuzno i nadasve pretenciozno.

"Connected: An Autoblogography About Love, Death & Technology"

O FILMU:

Režija: Tiffany Shlain
Godina proizvodnje: 2011.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Tiffany Shlain<br> Godina proizvodnje: 2011.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 82 minute"Connected: An Autoblogography About Love, Death & Technology" - Konfuzna i arogantna propovijed s privilegiranog oblaka