Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Neželjena baština"

Dugometražnom dokumentarnom filmu ”Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) redateljice i scenaristice Irene Škorić pripala je čast da bude prvi hrvatski film koji će biti prikazan u Europskom parlamentu. Projekcija će se održati 5. prosinca ove godine u glavnoj zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, a poziv je upućen od strane člana Europskog parlamenta, Josepa-Marije Terricabrasa, dopredsjednika političke koalicije European Free Alliance / Group of the Greens u EP-u. Irena Škorić će osobno prisustvovati projekciji i predstaviti film, a nakon filma će se održati i debata o jačanju nacionalizma na prostoru Balkana.

“Neželjena baština” dokumentarac je o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz tog dijela povijesti. U Hrvatskoj je, pak, od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a dosad je osvojio nekoliko nagrada i priznanja uključujući prvu nagradu na 6. Balkan New Film Festivalu-BaNeFF-u i Nagradu za najbolji dokumentarni film talijanskog Ischia Film Festivala.

Snimanje cijelog filma u produkciji Artizana filma potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj glazbe Ivo Josipović.

Dokumentarac se ovaj tjedan prikazuje u službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala mediteranskog filma u Cannesu te na otvaranju 12. Revije dokumentarnih filmova Fibula u Sisku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here