PočetnaNajaveDokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

Dokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) sutra će se (nedjelja, 7. svibnja) s početkom u 19 sati, održati svečana projekcija završnih dokumentarnih filmova nastalih na 6. Školi dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart.

Ovogodišnja Škola održana je od 4. listopada 2016. do 28. veljače 2017. u Zagrebu, a pohađalo ju je desetero polaznika koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma, pod mentorstvom Ane Hušman, Igora Bezinovića, Borisa Mitića, Olivera Sertića i Hrvoslave Brkušić.

Polaznici su svoja znanja usavršavali i s brojnim domaćim i stranima profesionalcima i dokumentaristima: snimateljicom Dinkom Radonić, producenticom Vanjom Jambrović, dizajnerom zvuka Ivanom Zelićem, srpskim multimedijalnim umjetnikom Milošem Tomićem te brazilsko-španjolskim redateljem i scenaristom Sergijom Oksmanom.

6. Školu dokumentarnog filma pohađali su: Maja Alibegović, Inesa Antić, Mihovil Antić, Roko Crnić, Jasmina Beširević, Ana Martinović, Marina Redžepović, Vladimira Spindler, Klara Šovagović i Vladimir Tatomir.

Ulaz je besplatan, a nakon projekcija predviđeno je druženje s polaznicima i voditeljima programa.

6. Škola dokumentarnog filma, popis filmova:

“Lovačka sreća”

  • Režija: Maja Alibegović
  • Trajanje: 13 minuta

Sinopsis: Slovenska lovačka tradicija sastoji se od niza lovačkih običaja, pravila i rituala, koji ne samo da su elementarni dio lovačke kulture, već igraju važnu ulogu u očuvanju slovenskog nacionalnog identiteta. Kroz priče i objašnjenja lovaca, film daje uvid u život i običaje te brojne, u Sloveniji još uvijek prevladavajući muške, zajednice.

“Posledice rada”

  • Režija: Inesa Antić
  • Trajanje: 16 minuta

Sinopsis: Priče i pjesme o zatočeništvu, oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji Zoje Borovčanin – pjevačice, performerice i uplakane radnice. Beogradske noći znaju je i kao Johanu Helmut Kol – svinju s karminom.

“Iti inpiko”

  • Režija: Mihovil Antić
  • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: “… Tako je miran i lijep ovaj ožujak, a kažu da je mjesec za umiranje…” Na malom otoku u luci okupila se nekolicina muškaraca kako bi jednom svom otočaninu pomogla u teškoj situaciji koja ga je snašla.

“Udaljenost”

  • Režija: Roko Crnić
  • Trajanje: 6 minuta

Sinopsis: Film raščlanjuje čin sviranja i slušanja, i zaviruje u međuprostore koji se tim raščlanjivanjem otvaraju.

“All Good Things”

  • Režija: Jasmina Beširević
  • Trajanje: 20 minuta

Sinopsis: Ulazimo u netipičan svijet dvoje ljudi koji su u vezi 36 godina, a ipak nikada nisu živjeli zajedno. Prebivaju u različitim zemljama, a za Božić su se sastali kod nje u Sofiji. Pridružuje im se i ženina kćer, autorica filma, koja je od ranog djetinjstva dijelom njihove priče. Međusobna interakcija otkriva kompleksnost odnosa između troje osoba, njihove pomalo osebujne osobnosti, kao i preispitivanje njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Britanac”

  • Režija: Ana Martinović
  • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: Sajam antikviteta na Britanskom trgu poznato je nedjeljno okupljalište Zagrepčana. Mnogi dolaze popiti jutarnju kavu te usput baciti oko na štandove. No prije gužve na sajmu vlada drugačija atmosfera koju film prenosi predstavljanjem prodavača i kolekcionara.

“Vodič za premijeru”

  • Režija: Marina Redžepović
  • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: Film prati dvoje glumaca, Voju i Marinu, koji zajedno šeću gradom na prvo gledanje i slušanje filma u kojem su glumili. Dočekuje ih Damir, redatelj. Budući da je Vojo slijep, Damir ih opisno vodi kroz projekciju. Ovo je film o specifičnoj perspektivi proživljenog filmskog iskustva, o povjerenju i prijateljstvu.

“Mama, zašto plačeš…”

  • Režija: Vladimira Spindler
  • Trajanje: 21 minutu

Sinopsis: Nikada nisam tražila pomoć. Kao samohranoj majci, najveći strah je da neću biti dovoljna mojoj djeci. Zbog toga očajnički pokušavam upravljati svime i uravnotežiti sve, jer ako to uspijem mogu se uvjeriti kako ja to mogu. Freelancer sam majka, fotografkinja. No, nakon 17 godina izgubila sam životnu energiju. Moje tijelo je umorno.

“Vani”

  • Režija: Vladimir Tatomir
  • Trajanje: 14 minuta

Sinopsis: Zgrada definira protor. Prostor nema granice, njih definiramo sami. Živote dijelimo svatko sa svakim, a središte svih događaja je haustor. “Doma” je značilo otići, a ići vani je bilo biti slobodan. Tako su barem glasila pravila koja zapravo nitko nije napisao, no s kojim smo se svi od početka složili. Kroz različite perspektive društvenog mikrokozmosa posljednje zgrade na kraju Zagreba, film nudi uvid u vremenski presjek modernog gradskog zavičaja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.