PočetnaNajaveTko je, zapravo, Nenad Puhovski?

Tko je, zapravo, Nenad Puhovski?

-

Što jednog dokumentarista inspirira snimati filmove? Kako bira priče koje odlučuje pretočiti u film? Koliko je ta priča istinita? Koliko je stvarna? I najvažnije od svega – tko je, zapravo, Nenad Puhovski?

Na ova, ali i druga zanimljiva pitanja pokušat će se dati odgovor večeras, 27. travnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC, u kojem započinje autorski program “Upoznaj autora” s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković je producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora bit će prikazan njegov najnoviji film “Generacija ’68” (Factum, 2016.) u kojem autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet.

“Upoznaj autora” donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su pobjegli iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz svjetlo projektora. U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristima razgovara autor koncepta Vladan Petković – novinar, festivalski selektor i filmski kritičar Screen Dailyja i Cineurope.

“Kroz program ‘Upoznaj autora’ saznat ćemo koliko je važan trenutak u kojem se redatelj odlučuje na određenu temu ili lika i što se sve mijenja na putu od početka rada na jednom dokumentarnom filmu do njegove premijere. Kako se prilazi određenom liku, kako se prema njemu ostaje pošten, a kada je u svrhu snažnijeg efekta filma dozvoljeno iskriviti istinu, objasnio je Vladan Petković.

U svibnju upoznajemo mlade nade hrvatske dokumentaristike

Nakon jednog od najiskusnijih hrvatskih dokumentarista, u svibnju ćemo upoznati mladu filmsku nadu, Đuru Gavrana. Poznat po uspješnim kratkim filmovima kao što su “Bojan” (Restart, 2010), “Presuda” (Pipser, 2012.), “Veliki dan” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2012.) i “4.7” (HRT, 2015.), Đuro je bio i snimatelj na nagrađivanom dugometražnom dokumentarcu “Blokada” (Factum / Restart; 2012.) Igora Bezinovića, filmu koji je donio pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine. 

Autorski program “Upoznaj autora” održavat će se mjesećno u Dokukinu KIC, a nakon svakog razgovora ostanite na projekciji autorovog novog filma. Film Nenada Puhovskog, “Generacija ’68”, na rasporedu je u četvrtak, 27. travnja, odmah nakon upoznavanja s autorom. Cijena ulaznice (razgovor i film) je 22 kune.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.