PočetnaVijestiIzlazak iz kinodvorana 26. Dana hrvatskog filma

Izlazak iz kinodvorana 26. Dana hrvatskog filma

-

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u Zagrebu, i to u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka te u Parku Stara Trešnjevka, službeno je obznanjeno na današnjoj press konferenciji u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Kao i dosad, filmska ponuda Dana hrvatskog filma sastojat će se od glavnog natjecateljskog programa te niza popratnih programa koji obuhvaćaju retrospektive filmova iz hrvatske baštine i susjednih zemalja, izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te kulturno-zabavni program. Osim novog termina i novih lokacija, 26. izdanje DHF-a donosi i nove (privremene) organizatore te novi način selekcije filmova.

Nakon što je dvije godine zaredom organizator bila tvrtka Spiritus Movens, a dva uzastopna natječaja za organizatore provedena od lipnja do kolovoza 2016. godine nisu donijela rezultate, oformljena su organizacijska tijela u prijelaznom razdoblju do izbora novog organizatora na dulji rok. Ulogu pravnog nositelja i koordinatora organizacije Vijeće DHF-a povjerilo je Centru za kulturu Trešnjevka, dok su programsku organizaciju 26. DHF-a dana preuzele udruge/ustanove-članice Vijeća Dana hrvatskog filma. 

“Festival se ove godine održava u novom terminu, u zadnjim danima proljeća. Velika novost 26. izdanja Dana hrvatskog filma je izlazak iz kinodvorana te nas posebno veseli da će uz dvoranu Tuškanac, u kojoj će biti smješten dio natjecateljskog programa, konačno oživjeti i Ljetna pozornica kina Tuškanac, na kojoj će se održavati programi otvaranja i zatvaranja te dio programa konkurencije i popratnih programa. Spremamo i niz radionica za djecu i mlade filmske profesionalce koje će se održavati u Centru za kulturu Trešnjevka, a uz nekoliko projekcija na otvorenom oživjet će i Park Stara Trešnjevka”, istaknula je izvršna producentica Vanda Volić.

Natječaj za prijavu filmova u glavni program 26. Dana hrvatskog filma otvoren je na službenoj stranici www.danihrvatskogfilma.net do 15. travnja. Diana Nenadić, predsjednica Vijeća DHF-a osvrnula se na novi način selekcije: “Kako bi se osigurao što reprezentativniji i kvalitetniji natjecateljski program, festivalski program neće više selektirati jedna osoba (odnosno umjetnički direktor), kao što je to bilo protekle dvije godine, ni tročlana komisija, nego članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara (najmanje deset), koji će putem linkova gledati sve filmove javno prikazane između dva izdanja Dana hrvatskoga filma, kao i sve premijerne naslove prijavljene po objavljivanju pozivnog natječaja”. 

Konačnu selekciju filmova za prikazivanje u natjecateljskom programu odredit će rang-lista filmova s najboljim prosječnim ocjenama u pet kategorija: Kratki i srednjemetražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film. Tako odabrani filmovi ulaze u konkurenciju za nagrade Oktavijan (za najbolji film u pojedinoj kategoriji) te za nagrade službenog festivalskog žirija. 

Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, osvrnula se na ulogu Centra u organizaciji DHF-a: “Već gotovo trideset godina filmska i audiovizualna kultura ima značajno mjesto u ukupnom programu Centra. Dovoljno je spomenuti nekadašnja kvartovska kina u Vukovarskoj i na Voltinom koja su bila dio Centra sa značajnim filmskim projekcijama kako igranih filmova tako i dokumentarnih te dječjih. Po prestanku rada tih dvorana programi su preseljeni u dvoranu Centra. Trenutni filmski programi su raznovrsni: filmski festivali, radionice i projekcije na visokoj umjetničkoj, produkcijskoj i pedagoškoj razini, od filmske i video radionice ‘Snimi svoj film – postani Hitchcock’, manifestacije PSSST! Festival nijemog filma, programa Cherry Cinema i Filmska kultura – škola u kinu tako da sudjelovanje organizaciji Dana hrvatskog filma smatramo logičnim nastavkom dosadašnjeg rada na širenju filmske kulture”.

Na konferenciji je također istaknuto kako će se prijelazno organizacijsko rješenje iskoristiti za uključivanje i upućivanje u Dane što više mladih i/ili budućih profesionalaca na području audiovizualne djelatnosti, među kojima treba tražiti buduće organizatore Dana hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".