PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Sve te neprospavane noći" - Sve naše besane noći pamtimo...

13. ZagrebDox: “Sve te neprospavane noći” – Sve naše besane noći pamtimo kao prokleto naše besane noći

-

Leteti s jatom mladih lepih mladića u lepršavim košuljama čija su lica bela kao u vampira, pa tako iz noći u noć, jedinstven je filmski doživljaj – posebno za jednog starca, kakav je Vaš autor! Žarko želimo s njima u noć punu akohola i prostota, droge i glasne muzike, somnabulnih razmišljanja, u duboku dugu noć – ali, to je film, vrlo istinit, realan, ali ipak – film. Van tog jata jedinka će se prvo okrenuti sebi, sagledati se poput sinjega galeba pred raskršćem svih puteva, prepustiti kolebanju emocija, opipavanju tankog leda nad rekom života, i iznova moći da izleti iz neprospavane noći u maglu hladnog dana, pa da potom uleti u još jednu neprospavanu noć, daleko od čvrste zemlje, blata i zaleđenih reka, kao što će naša starost stremiti novoj mladosti, zapravo ostati zarobljena u ramu slike i filma.

Dokufikcija Poljaka Michala Marczaka, “Sve te neprospavane noći” / “All These Sleepless Nights”“Wszystkie nieprzespane noce” (2016), koja u stopu prati raskalašene buržoaske klince po Varšavi, počinje važnom porukom: reminiscencijski skok (Reminiscence Bump) je sklonost ljudskog uma da od svih sećanja najviše sačuva ona iz rane mladosti. A to je ono što let za zemlju veže, za svačije mesto na zemlji, a kad tog mesta nema ili ga ne možeš naći (?) tada si laka meta zaborava i pustopoljine teške starosti. Psihologiju izučavanja sopstvenog karaktera u prvi plan stavlja i uvodna naracija glavnog junaka Krzystofa, koji jednim prostim proračunom analizira ono što je od života potrošio i ono što mu je ostalo za potrošiti. Krzys, iako usamljena ptica, pre svega glumac koji glumi razmaženog sebe u soliteru s pogledom na gradski centar i vatromete, noću nikako ne spava. Fizički, ovaj glavni Marczakov protagonist liči na prominentnog poljskog glumca Zbigniewa Cybulskog, ali ponašanjem podseća na još popularnijeg Daniela Olbryckog.

Zapravo, tu se nalazi i tragedija ove priče: sećanja ove dece nisu dostojna da budu nečije uspomene. I to je tužno. Veoma.

Krzysov najbolji prijatelj je Michal, još bogatiji i raskalašniji pozer, meloman, sebičan i svojevoljan. Nerazdvojni su sve dok na scenu ne stupi ljubavni trijangl s Ewom, Michalovom bivšom devojkom. Prijateljski odnos tada zapada u krizu, a gledalište u – gubitak strpljenja. Ali, vredi istrajati, jer u tim trenucima sve jasnije se nazire granica dokumentarnog i fiktivnog, upravo tamo gde su akteri navikli na kameru i filmsku ekipu, gde su im važniji vlastiti životi i trežnjenje. To je dragocen trenutak za autora kao svedoka, jer njegov dokumentaristički stil tada dobija na momentumu; priča je sve komplikovanija u svojoj banalnosti, pa izvoli – režiraj, ostvari čitav krug života u filmu.

Marczak je precizan u karakterizaciji likova, jasno upozoravajući na jasan i svestan stranputički izbor glavnih protagonista – umesto odrastanju, Krzys i Michal prepuštaju se besanim tulumima i transu kokaina, koktela i dima. Zaskočene u zamku trošenja bogatstva, pa tako i trošenja sebe i praznih iluzija, reditelj od svojih protagonista naposletku i ultimativno zahteva tek jedno – pomirenje. Evo ga, pred kamerom u h v a ć e n o, kao što ga je uhvatio Kawalerowicz, ili Kieslowski, Wajda, Polanski, mnogi iz slavne škole u Lođu. Zapravo, tu se nalazi i tragedija ove priče: sećanja ove dece nisu dostojna da budu nečije uspomene. I to je tužno. Veoma.

"Sve te neprospavane noći" / "All These Sleepless Nights" / "Wszystkie nieprzespane noce"
Režija: Michal Marczak
Scenarij: Michal Marczak, Katarzyna Szczerba
Zemlje podrijetla: Poljska / Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 100 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Michal Marczak<br> Scenarij: Michal Marczak, Katarzyna Szczerba<br> Zemlje podrijetla: Poljska / Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 100 minuta13. ZagrebDox: "Sve te neprospavane noći" - Sve naše besane noći pamtimo kao prokleto naše besane noći