PočetnaNajave13. ZagrebDox, Majstori Doxa: Spurlock, Manski, Seidl, Stonys...

13. ZagrebDox, Majstori Doxa: Spurlock, Manski, Seidl, Stonys…

-

I ove godine službeni program Majstori Doxa donosi nova ostvarenja nekih od najznačajnijih dokumentarista današnjice. Na 13. ZagrebDoxu (26. veljače – 5. ožujka, Kaptol Boutique Cinema, Zagreb) bit će prikazan dokuhoror američkog hitmejkera Morgana Spurlocka, film austrijskog provokatora Ulricha Seidla o safari-turizmu u Africi, intimna priča o revoluciji u Ukrajini u režiji ruskog redatelja Vitalija Manskog, autobiografski dokumentarac danskog dokumentarista Jona Banga Carlsena, novi film litavskog dokumajstora Audriusa Stonysa sniman na glečeru Tujuksu na 3.500 metara nadmorske visine i slovensko-hrvatski film “Svaka dobra priča je ljubavna priča” (2017) u režiji Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina.

Dokuhoror “Štakori” / “Rats” (2016) najnoviji je film američkog redatelja i producenta nominiranog za Oscara Morgana Spurlocka (“Superveliki ja”, “Gdje je, do vraga, Osama Bin Laden”, “Najveći film ikad prodan”). Inspiriran istoimenim bestselerom New York Timesa, film “Štakori” zadire duboko ispod gradskih površina kako bi istražio život tih zloglasnih glodavaca fokusirajući se prije svega na najezde u svjetskim velegradovima i načine na koje ih ljudi istrebljuju, od noćnih patrola u Indiji do terijera koji se koriste u lovu na štakore na engleskom selu. Uz filmske postupke posuđene iz filmova strave, Morgan vodi gledatelje u štakorska gnijezda diljem svijeta na način kako to još nikad nije zabilježeno na filmu.

Jeziv pogled na ljude nudi pak novi film austrijskog redatelja Ulricha Seidla, “Safari” (2016), film o odmoru čija je šira tema ubijanje. Dok antilope, impale, zebre, gnuovi i ostale životinje mirno pasu u afričkoj divljini, njemački i austrijski turisti-lovci – koji svoja iskustva safarija skupo plaćaju – vozikaju se uokolo, šuljaju i vrebaju svoju lovinu, a kada je usmrte, poziraju s lešinom. “Safari” je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

Ruski dokumentarist Vitali Manski (“Cjevovod”, “Divlja divlja plaža”) bio je član žirija 11. ZagrebDoxa, a zagrebačka publika pobliže ga je upoznala prošle godine na predstavljanju filma “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015) . Manski, koji od osamdesetih godina živi u Moskvi, vraća se u svom novom, vrlo osobnom dokumentarcu “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnye” (2016) u rodnu Ukrajinu u osvit Majdanske revolucije. Njegova obitelj postaje predmet precizne i dubinske analize podijeljene Ukrajine, a pokazuje i da je dihotomija na kojoj inzistiraju mediji, ona o istoku protiv zapada, pogrešna i uglavnom promašuje perspektivu Ukrajinaca.

Danski dokumentarist Jon Bang Carlsen (“Ovisne o samoći”, “Prava količina nasilja”), koji je na ZagrebDoxu 2014. godine održao majstorsko predavanje, poznat je po hibridnom stilu u kojem spaja dokumentarne i igrane interpretacije. Priča njegova najnovijeg filma “Déjà vu” (2015) počinje prije mnogo godina, kada je kao dječak počinio strašan čin koji ga i danas opsjeda. Otad je sa svojom kamerom proputovao cijeli svijet u potrazi za iskupljenjem. “Déjà vu” je priča o tom putovanju, zrcalo redateljeva života u slikama i isječcima iz više od četrdeset filmova različitih rodova koje je snimio.

Dokumentarac “Svaka dobra priča je ljubavna priča” u režiji Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina, imat će pak svjetsku premijeru u programu Majstori Doxa. To je film o kazališnoj predstavi “Boris, Milena, Radko” te četiri poznate osobe koje stoje iza predstave: scenaristu i redatelju Dušanu Jovanoviću, glumici Mileni Zupančić i dvojici glumaca, Radku Poliču i Borisu Cavazzi. To je i priča o ljubavnom trokutu te o javnom, umjetničkom životu i privatnim životima izvođača.

Audrius Stonys veliki je i nagrađivani litavski dokumentarist. I on je poznat zagrebačkoj publici; uz ranije filmove na prijašnjim izdanjima festivala (“Vrata jaganjca”, “Uku Ukai”, “Odbrojavanje” te “Let iznad Litve ili 510 sekundi tišine”), ovaj autor bio je član međunarodnog žirija 9. ZagrebDoxa, dok je njegov film “Ramin” (2011) osvojio Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji 2012. godine. Stonysev najnoviji film “Žena i ledenjak” / “The Woman and the Glacier” (2016) vodi gledatelje u Kazahstan, u istraživačku postaju smještenu na 3.500 metara. Tamo posljednjih trideset godina potpuno sama i odsječena od civilizacije živi žena koja je svoj cijeli život posvetila znanosti i osluškivanju pulsa našeg planeta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.