PočetnaRecenzije14. HRFF: “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” - Kao ovca u...

14. HRFF: “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” – Kao ovca u žici neta

-

Prije komandanta Date i TBF-a električne ovce sanjao je američki SF-pisac Philip K. Dick. Nije bio jedini. Negdje u isto vrijeme, potkraj turbulentnih šezdesetih, u neuglednom sobičku sveučilišta UCLA, inženjer Leonard Kleinrock i nekoliko u struju uštekanih mu kolega ispisali su povijest. UCLA – Stanford 1:1. Čavrljanje kompjutera udaljenih sedamstotinjak kilometara, i rođenje nečega što će evolucijski Everest doseći zastavicom u njedrima svježe isteniranog dekoltea Kim Kej.

Film otvaranja 14. HRFF-a, “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of the Connected World” (2016), povratak je Wernera Herzoga na istraživački kurs, nakon raubanja prašumsko-polarnog međuzemlja. Za štovatelje Velikog Herzogowskog, to je i povratak u topli zagrljaj autorskog prosedea čiji slatkasti cinizam možete namirisati na kilometar. Herzog je hipnotizirajuć i kad recitira listu namirnica prije odlaska u Kaufland, a da ne govorimo u trenucima vječno resetirajuće borbe za autorski ugled i buduće honorare.

Nijemac je i u “Beholdu” prije svega zaokupljen posljedičnom ikonografijom: zašto je dobrodošao ekspozicijski timun; ali zašto ne porađa ekstatičnu istinu, tek eventualno birokratsku, zakopanu unutar UCLA-ovog military tough servera. Bučan i nezgrapan, već od ranih nogu. Internet bez svijesti i snova o vlastitoj vrijednosti. Debeljuca iz osmog a s potencijalom.

Lo and Behold

Uobičajeno raspršena Herzogova struja svijesti ovdje je koliko-toliko pod kontrolom, obuzdana omeđenom epizodičnošću poglavlja (Rani dani, Crna strana, Umjetna inteligencija itd.) koji nužno ne posjeduju uzročno-posljedičnu povezanost sa zadanim internetskim tematom. Internet je poglavlje, veliko poglavlje, ali i dalje – tek poglavlje mnogo deblje ukoričene knjige moderne tehnologije.

Red tibetantskih redovnika na eBayu, red hipija alergičnih na wireless radijaciju, red iskorištavača i red iskorištavanih, red Elona Muska i svemirskih bljeskova… Granice između prihvatljivog i zabranjenog; dobrog ekstazija i loše recenzije o novom Herzogovom dokumentarcu, postale su još zamagljenije u 21. stoljeću. Ljudska zaokupljenost sebičnim metarskim radijusom ostala je pak nepromijenjena. Novost je tek digitalna revolucija koja je omogućila njen live stream.

Ima li onda, dovraga, smisla? Ima li išta smisla?

Red tibetantskih redovnika na eBayu, red hipija alergičnih na wireless radijaciju, red iskorištavača i red iskorištavanih, red Elona Muska i svemirskih bljeskova… Granice između prihvatljivog i zabranjenog; dobrog ekstazija i loše recenzije o novom Herzogovom dokumentarcu, postale su još zamagljenije u 21. stoljeću.

Herzog i dalje postavlja pitanja, premda odgovore ne dijeli national-geographicovski eksplicitno i matematički pravocrtno. Svjestan je Nijemac metastazirane kaotičnosti interneta, društvenih mreža i permanentno revidirajuće moderne tehnologije. Hondini roboti možda stišću hladnjikave zagrljaje, ali njihov mesnati uzor isporučuje fejsbuk-mjerače kukuruza i verbalne metke sposobne povrijediti, othkrnuti – ubiti, kao u slučaju jedne od protagonistica “Djece tranzicije” Matije Vukšića.

I da, analogni Herzog možda ponekad zvuči poput grintavog starca iz arhaičnog kako je nekad bilo bolje narativa. Ali čak je i veliki redatelj sprijateljen s činjenicom o uzaludnosti borbe protiv progresa i novih ideja. Jer, internet – kakav god da jest u trenutnom obliku – spada među najveća ljudska otkrića. Internet bez ljudi samo je žica bez soli. A ljude još uvijek stignemo dotaknuti. Makar i robotskom rukom. Tko je rekao da je put do središta labirinta jednostavan? Njegov nacrt vjerojatno ćemo opet najprije potražiti – na internetu.

“Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of the Connected World”
Režija: Werner Herzog
Godina proizvodnje: 2016.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 98 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Werner Herzog <br> Godina proizvodnje: 2016. <br> Zemlja podrijetla: SAD <br> Trajanje: 98 minuta14. HRFF: “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” - Kao ovca u žici neta