PočetnaVijestiSinoć otvoren 14. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 14. Human Rights Film Festival

-

Projekcijom dva dokumentarca, “Vodi me kući” / “Take Me Home” (2016) Abbasa Kiarostamija te “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of the Connected World” (2016) Wernera Herzoga, sinoć je službeno otpočelo četrtnaesto izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je službeno otvorio direktor i selektor Petar Milat, a svi posjetitelji u narednih će šest dana moći uživati u 35 dokumentarnih i igranih naslova koji potiču na razmišljanje i angažman. Pored kina Europa, dio filmskog programa bit će prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra, a valja istaknuti i zanimljiv popratni program festivala.

Onaj filmski danas započinje u 16 sati u kinu Europa (dvorana Müller) projekcijom dokumentarnog filma “Izkor” / “Izkor: Slaves of Memory” (1991) autora Eyala Sivana. U spomenutom naslovu ovaj renomirani izraelsko-francuski dokumentarist ukazuje na ujedinjenost židova iz čitavog svijeta oko službene kolektivne memorije, koja je dovela do formiranja Izraela, odnosno njegove današnje geografske i političke sudbine. Kako je to kolektivno sjećanje osmišljeno; kako je razvijeno? Koji su i kakvi simboli upleteni i u koje se svrhe to sjećanje koristi?

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Priče iz Illinoisa"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Priče iz Illinoisa”

Sivan nudi vizualne, pragmatične i osobne odgovore na ta pitanja. Pratimo odrastanje i formiranje mladih Izraelaca i Izraelki, od vrtića do vojske, metode i prakse indoktrinacije u službi sveprožimajućeg službenog sjećanja koje, kako film odmiče, sve više postaje diktatura memorije.

Eyal Sivan je gost ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana još dva njegova naslova, “Specijalist” / “Un spécialiste, portrait d’un criminel moderne” (1999) te “Jaffa, paklena naranča” / “Jaffa, the Orange’s Clockwork” (2010), a u suradnji s Restartom, Sivan će održati i masterclass “O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu”, u petak, 9. prosinca, u Dokukinu KIC.

U 18 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film “Dobri Amerikanac” / “A Good American” (2015) redatelja Friedricha Mosera, u kojem autor kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara Williama Binneyja oslikava stanje američkih obavještajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima.

Dva sata kasnije, u MM centru, na rasporedu je dokumentarac “Priče iz Illinoisa” / “The Illinois Parables” (2016), filmski esej autorice Deborah Stratman koji prati povijest najprosječnije američke savezne države, počevši od sedmog stoljeća i zapisa o pretkolumbijskim naseljima, sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Omeđen prizorima polja uz rijeku Illinois, film nas vodi na povijesno putovanje koje, među ostalim, slijedi Stazu suza plemena Cherokee, rekonstruira gradove uništene tornadom i ubojstvo pripadnika Crnih pantera.

Opširnije informacije i ostatak današnjeg rasporeda doznajte na službenoj stranici HRFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.