PočetnaNajaveMM centar otvara vrata nove sezone

MM centar otvara vrata nove sezone

-

Povodom četrdesete obljetnice neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, zagrebački MM centar u sezonu 2016./2017. ulazi s digitaliziranom dvoranom, a zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

MM centar, smješten na dnu dvorišta Studentskog centra, od sredine je sedamdesetih godina 20. stoljeća bio jedno od ključnih mjesta za suvremenu umjetnost i film. Program je od samih početaka bio usmjeren na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija. Uz kinoprikazivačku djelatnost organiziran je niz konceptualnih akcija i intervencija u svakodnevne urbane prostore.

MM centar danas djeluje u okviru programskog koncepta Kulture promjene SC i specijalizirano je kino koje pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Posebnu pažnju posvećuje domaćem i inozemnom kratkom filmu. MM nudi jedinstveno filmsko iskustvo pažljivo selektiranih programa u suradnji s etabliranim domaćim i inozemnim filmskim kustosima.

Nova sezona u MM centru započinje 22. rujna u 19.30 sati restauriranom verzijom filmaKratki susreti” / “Korotike vstreschi” (1967) ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ono što Kiru Muratovu čini jedinstvenom jest to što se ne uklapa ni u jednu institucionaliziranu filmsku tradiciju ili filmski kontekst – osim svoga. Naprotiv, uvijek se suprotstavljala i rušila niše u koje je bila svrstavana. Muratova se često igra žanrovima, koristeći pri tome montažu kao omiljeno filmsko sredstvo te stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima svoje manične strasti, nade i strahove.

“Kratki susreti” su zbog sovjetske cenzure više od dvadeset godina bili zabranjeni, a priča je to o ljubavnom trokutu: geolog koji nikad nije prisutan, njegova žena koja ne može smisliti svoj posao, te njihova zajednička prijateljica i njegova ljubavnica – trokut iluzija koji će se raspršiti svakog časa. Poetski, vibrantan i istovremeno duboko melankoličan, ovaj film ističe njen jedinstven glas i viziju – dvojac utemeljen na paradoksima: romantičnost dolazi s razočarenjem, strast se pretvara u zaluđenost – i obratno. Glavnu ulogu u filmu tumači sama autorica, Kira Muratova, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Visocki.

Rad ove ukrajinske autorice predstavit će se u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa fokusirane na autore i filmske škole iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar, Evgenij Gusjatinski, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu orijentiran na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu bit će organiziran niz programa posvećenih obilježavanju četrdesete godišnjice djelovanja MM centra.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.