PočetnaVijestiOkrugli stol 18. Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' na temu medijske...

Okrugli stol 18. Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ na temu medijske pismenosti

-

U sklopu 18. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Trakošćanu, organiziran je okrugli stol na temu medijske pismenosti. Polaznici seminarskih i radioničkih programa tako su postali sudionici radijske emisije “Zašto tako”, koju kreira urednica i nagrađivana novinarka Višnja Biti kroz svoj jedinstveni način rada, snimajući ih uživo bez naknadne intervencije.

Kako učiti medijsku pismenost? Koliko su mladi učenici u osnovnim i srednjim školama danas pismeni i zašto se toliko o tome govori?, samo su neka od pitanja upućena polaznicima seminarskih i radioničkih programa.

U razgovoru su sudjelovali dr.sc. Bruno Kragić, predsjednik Savjeta Škole; Vera Robić-Škarica, voditeljica Škole; profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Jukić; urednica i novinarka Višnja Biti te tridesetak polaznika.

“Najveće postignuće Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ je vraćanje medijske kulture natrag u nastavne programe te teorijsko i praktično obrazovanje učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama, koji predaju četvrto područje hrvatskog jezika. Škola je omogućila i razvoj izvannastavnih aktivnosti te kroz filmske družine polaznici mogu učiti o medijskoj kulturi’, rekla je Vera Robić-Škarica, voditeljica Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, a to potvrđuje i činjenica da se program održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

“Kada je Škola pokrenuta 1999. godine, polaznici su bili isključivo profesori koji su kasnije širili ideje medijske kulture. Kasnije su mnogi njihovi učenici, zapravo potaknuti time, dolazili u Školu medijske kulture. Možemo uočiti da se osnovna struktura Škole mijenja, i danas su polovica polaznika mladi ljudi koji planiraju studirati filmsku umjetnost. To je jedan od pokazatelja da smo i dalje središnje mjesto izvaninstitucionalnog obrazovanja”, rekao je predsjednik Savjeta Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, dr. sc. Bruno Kragić.

Program Škole raspoređen je u 90 nastavnih sati, a svrha programa je dati temeljna znanja za provedbu nastave i stjecanje stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu.

“Nastojimo implementirati medijsku kulturu u nastavu jezika, književnosti, lektire i izražavanja i stvaranja. Pokrenuli smo i radijsku i filmsku skupinu te tamo djecu ne podučavamo samo teoriji, nego se ona mogu i praktički izraziti tako da mogu uvidjeti svoje jače i slabije strane”, rekla je Mirjana Jukić, profesorica u Osnovnoj školi Rudeš u Zagrebu.

18. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” traje do nedjelje, 28. kolovoza, a u subotu će biti predstavljeni uradci radioničkih programa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".