PočetnaVijestiOtvorene prijave za 6. Školu dokumentarnog filma

Otvorene prijave za 6. Školu dokumentarnog filma

-

Restart poziva sve zainteresirane da se prijave na šestu po redu Školu dokumentarnog filma koja će se pod vodstvom stranih i domaćih mentora i predavača održavati u Zagrebu od 3. listopada 2016. do 28. veljače 2017. godine.

Škola dokumentarnog filma održat će se kao petomjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće predavače i mentore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca.

Program Škole zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omogućeno izražavati se jezikom filma. Glavni cilj mentora je polaznicima omogućiti da naprave vlastite dokumentarne filmove s onime što im je na raspolaganju.

Za pohađanje Škole nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo, kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, samo jaka motivacija i želja za budućim nastavkom bavljenja dokumentarnim filmom. Svi zainteresirani moraju imati osnovno poznavanje rada na računalu, pristup računalu na koji se može instalirati program za montažu te kameru s kojom se može snimati (DSLR kamera, video kamera, mobitel….).

Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, u Restartovoj Školi stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti. Cijeli program organiziran je kao organski sustav koji polaznike uči vještinama potrebnima za stvaranje dokumentaraca: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka te produkcije i režije, omogućavajući polaznicima da postanu kompletni autori i autorice. Važan prostor odvojen je i za razgovor, odnosno analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika, dok će na tjednoj razini biti analizirani strani i domaći dokumentarni filmovi; gostujući autori objasnit će pak kako su nastali neki od njihovih najuspješnijih radova te koje bi greške valjalo izbjeći.

Polaznici će tijekom pet mjeseci raditi na seriji posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba ujedno je i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij producirat će najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Redovni Restartovi voditelji Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Boris Mitić, Oliver Sertić, Igor Bezinović i Hrvoslava Brkušić. Posebna predavanja i vježbe održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, oblikovatelj zvuka Ivan Zelić te redatelj Miloš Tomić. Kroz program Škole bit će organizirana i predavanja uspješnih stranih dokumentarista.

Termini održavanja predavanja su utorkom od 16 do 20 sati, petkom od 20 do 22 sata  te subotom od 11 do 16 sati u prostoru Pogona (Ulica kneza Mislava 11).

Detalje prijave pronađite na Školinoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.