PočetnaNajave"Slučajno kino": U Rijeci "kratkiši" s Liburnia Film Festivala

“Slučajno kino”: U Rijeci “kratkiši” s Liburnia Film Festivala

-

Tijekom srpnja i kolovoza nekoliko će se riječkih lokacija pretvoriti u male kino-dvorane u kojima će se prikazivati kratkometražni dokumentarni filmovi s prošlih izdanja Liburnia Film Festivala. Bit će to red priča s mora, red priča o umjetnosti, red o ljubavi i prijateljstvu, red o glazbi i politici, red o samom nastajanju dokumentarnog filma… U Rijeku, ukratko, stiže “Slučajno kino”.

Publika će moći nabasati na slučajna događanja čak četiri puta te pogledati ukupno trinaest dokumentarnih kratkiša. Organizator događaja, Udruga Liburnia Film Festival, publici neće otkriti lokacije projekcija već će publici putem društvenih mreža dati smjernice kako pronaći slučajnu projekciju. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Prvo slučajno kino održat će se već ove nedjelje, 17. srpnja, a na programu su: nagrađivani “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka koji je autoru donio brojna priznanja s međunarodnih i domaćih filmskih festivala; “Čekanje” (2014) Igora Bezinovića o radničkom štrajku koji je turiste primorao na čekanje te “Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro” (2010) Zorana Kreme koji je kroz kratku formu predstavio nedavno preminulog pjesnika Nikolu Kraljića.

Tjedan dana kasnije, u nedjelju, 24. srpnja, četiri će nova dokumentarca iznenaditi publiku. Gledat će se “U očekivanju Axela” (2014) Andree Celije i Simone Jerale o labirintima koje sustav postavlja pred transrodne osobe u Hrvatskoj; “Presuda” (2012) Đure Gavrana koji prati erupciju emocija hrvatskih građana na glavnom zagrebačkom trgu prilikom izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima; dokumentarac Marina Lukanovića o kolektivu koji to nije, “Delta – obilje umjetnosti” (2015) te film “A što ako ne uspijem?” (2014) autorica Darije Žmak Kunić i Andree Knežević koje se pitaju što će se dogoditi ako se ne ostvare kao žene, majke, umjetnice…

Subota, 30. srpnja, donosi još tri kratkometražna dokumentarca: “Posljednjih 100” (2014) Morane Komljenović koja je zabilježila posljednjih sto dana jedne ere kultrnog riječkog kluba Palach; film “Detaché” (2009) prikazuje tri pokušaja uličnog svirača da svojom violinom uspori ritam užurbanih noćnih prolaznika jednog tallinnskog pothodnika autorice Maše Drndić i duhovito ostvarenje Darovana Tušeka “Ljubi bližnjega svoga” (2013) u kojem portretira 51-godišnjaka iz Dalmatinske zagore, koji polako preuzima njegovu redateljsku ulogu.

Posljednje slučajno kino održat će se u četvrtak, 4. kolovoza, a donosi projekcije filma o prijateljstvu i odrastanju “BFF” (2014) Sanje Marjanović; priču o burnom razvodu, “Kak’ je doma?” (2012) Kaje Šišmanović te dokumentarac o ljubavi, “Park ljubavi” (2013) Lane Kosovac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.