PočetnaNajaveKratki utorak: Izbor iz kućnih filmova beogradske umjetnice Vukice Đilas

Kratki utorak: Izbor iz kućnih filmova beogradske umjetnice Vukice Đilas

-

U sklopu programa Kratki utorak u kinu Tuškanac, posjetitelji će večeras od 20 sati moći uživati u još jednoj glazbeno-filmskoj poslastici. Bit će, naime, prikazan izbor iz kućnih 8-milimetarskih filmova beogradske umjetnice Vukice Đilas, “Vukica Đilas – Home Movies”, koji je sastavio redatelj, scenarist i filmski kritičar Slobodan Šijan, a sve uz glazbenu pratnju uživo avangardnog pijanističkog LP Dua.

Vukica, danas nažalost pokojna kćer poznatog crnogorskog i jugoslavenskog disidenta Milovana Đilasa (1948. – 2001.), bila je jedna od istaknutih protagonistica umjetničkog života Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bavila se fotografijom, slikarstvom, pisanjem i prevođenjem, ali što je za ovu priču još važnije, dobar dio toga vremena živjela je s nedavno također preminulim Brankom Vučićevićem, publicistom, prevoditeljem, filmskim kritičarom i (ko)scenaristom nekih od najvažnijih jugoslavenskih igranih filmova, pogotovo iz doba Crnog vala (“Rani radovi”,Nevinost bez zaštite”, “Splav meduze”, “Slike iz života udarnika”…).

Vukica Đilas - Home Movies
Foto: Kadar iz filma “Vukica Đilas – Home Movies”

Ona je čak dvadeset godina, od 1970. do 1990., snimala svoje dnevnike, koristeći eksperimentalnu metodu gurua američkog underground filma Jonasa Mekasa, po kojoj možete snimati sve oko vas, ali nikad više od nekoliko dijelova sekunde.

Na taj način stvara se svojevrsni filmski tok svijesti, nalik brzom premotavanju filma. Taj izuzetno zanimljiv period Vukičinog života, montažnim procesom za koji se pobrinuo Slobodan Šijan (inače, on je i spasio materijal iz zaborava), sažet je u pedeset minuta filma koji predstavlja fascinantnu fresku intelektualnog Beograda tog vremena. Osim uobičajenih sumnjivaca Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Tomislava Gotovca i Karpa Ačimovića Godine, u filmu se pojavljuju i John Cage, Marina Abramović, Joseph Beuys i drugi.

Vukica Đilas - Home Movies
Foto: Kadar iz filma “Vukica Đilas – Home Movies”

Film će sa živom glazbenom izvedbom pratiti sjajni beogradski pijanistički LP Duo, inače redovni gosti Muzičkog Biennalea Zagreb, koji su prvi put svirali uz “Vukica Đilas – Home Movies” na otvaranju lanjskog izdanja festivala Alternative u Beogradu. Osim LP Dua organizatori najavljuju dolazak i jednog od aktera filma, Karpa Ačimovića Godine, koji će u razgovoru s kuratorom programa Ivanom Ramljakom dati dodatni kontekst projekciji.

LP Duo kojeg čine Sonja Lončar (poznata i kao članica kultnih beogradskih Jarbola) i Andrija Pavlović, jedan su od najpoznatijih evropskih sastava koji izvodi komornu glazbu. Oni već više od deset godina eksperimentiraju s beskonačnim mogućnostima koje pruža sviranje na dva klavira, usput razvijajući nove pristupe suvremenoj klasičnoj glazbi, kombinirajući eleganciju starih klasika, slobodu jazza i snagu rock’n’rolla.

Vukica Đilas - Home Movies
Foto: Kadar iz filma “Vukica Đilas – Home Movies”

Dosad su održali više od 200 koncerata diljem Evrope i SAD-a (između ostaloga i u slavnom Carnegie Hallu u New Yorku), i osvojili preko četrdeset nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima (2008. na najvećem svjetskom pijanističkom natjecanju u Miamiju ušli su među osam najboljih dua svijeta). Nekoliko puta nastupili su i na Muzičkom Biennaleu u Zagrebu gdje su između ostaloga izveli i djelo “Dernek” domaćeg skladatelja Ive Josipovića. Izdali su i nekoliko CD-a, s vlastitim i tuđim kompozicijama.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad iz Beograda i Art-kinom Croatia iz Rijeke. Filmovi se prikazuju digitalno, nemaju dijaloge, a ulaz na program je deset kuna.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".