PočetnaVijestiObznanjen program 25. Dana hrvatskog filma

Obznanjen program 25. Dana hrvatskog filma

-

Naslovna fotografija: Scena iz dokumenarnog filma “Nešto o životu”

Od 256 ostvarenja, koliko je pristiglo na natječaj za natjecateljski program ovogodišnjih, 25. Dana hrvatskog filma, odabrano je 87 filmova, od čega će trećina biti prikazana premijerno.

Dokumentarni dio programa obuhvatit će 25 recentnih hrvatskih dokumentaraca, od čega će njih deset upravo na Danima imati svoju svjetsku premjeru.

Jedan od takvih filmova, “Festivalski turizam” (2016) Sunčice Ane Veldić iz Kinokluba Zagreb, duhovit je prikaz festivalskog života iz prvih redova, i to iz potpuno udaljene branše veterinarske medicine.

“Dragec” (2015) Maje Lesar prati nekoliko dana u životu njezina oca Dragutina Lesara nakon podnošenja ostavke na mjesto predsjednika stranke Hrvatskih laburista; “Slobodni vikend” (2016) je omnibus čiji su autori anonimni zatvorenici Kaznionice u Lipovici, dok se “Šta ako jesmo” (2016) Domagoja Matizovića bavi vezom autora s djevojkom iz Beograda, ali i problematičnom društveno-političkom klimom u koju je ta veza uronjena.

Dragec
Foto: Scena iz dokumenarnog filma “Dragec”

Ljubav je tema i “Iskrica” (2015) Željka Sarića koje će nas odvesti prema fenomenu online datinga u Hrvatskoj. “Nešto o životu” (2016), najnoviji i premijerni dokumentarac Nebojše Slijepčevića, pak ucrtat će kurs prema zajedničkom kućanstvu osam maloljetnih djevojaka koje uz pomoć odgajatelja pokušavaju promijeniti svoje živote.

Natjecateljski program Dana hrvatskog filma (21. – 24. travnja 2016.) prikazivat će se svakoga dana festivala u kinu Europa od 16 sati do kasno u noć, osim programa glazbenih spotova koji će ove godine gostovati u klubu Vinyl. Filmove u natjecateljskom i u popratnim programima odabrao je Željko Luketić, umjetnički direktor DHF-a.

Velike nagrade festivala dodjeljuje ocjenjivački sud u kategorijama najboljeg filma (Grand prix), režije, scenarija, glume, montaže, glazbe, kamere i manjinske koprodukcije. Ocjenjivački sud 25. Dana hrvatskog filma čine redateljica Hana Jušić, bosanskohercegovačka glumica Luna Zimić Mijović i filmski kritičar Silvestar Mileta.

Šta-ako-jesmo
Foto: Scena iz dokumenarnog filma “Šta ako jesmo?”

Na Danima hrvatskog filma dodijelit će se i ostale službene nagrade. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelit će nagrade Oktavijan u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma, zatim nagradu Zlatni Oktavijan za životno postignuće, koja će ove godine biti dodijeljena Nedeljku Dragiću, istaknutom pripadniku Zagrebačke škole crtanog filma, te Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će Nagradu Jelena Rajković najboljem mladom redatelju/redateljici. Uz spomenuta priznanja, na DHF-u se dodjeljuju i Nagrada za etiku i ljudska prava te Nagrada publike.

Novost je da se ove godine na DHF vraća Zlatna uljanica, priznanje koje dodjeljuje žiri Glasa Koncila, te da je na snazi novi pravilnik za dodjelu Oktavijana koji propisuje dodjelu te nagrade temeljem uvida u cjelokupnu godišnju produkciju premijerno prikazanu između održavanja dvaju izdanja Dana hrvatskog filma (uključujući i filmove koji se prikazuju na Danima hrvatskog filma).

Ostatak programa potražite na službenim stranicama Dana hrvatskog filma.

25. Dani hrvatskog filma, popis dokumentarnih filmova iz službene konkurencije:

“58%” (2015)

  • Režija: Bojan-Haron Markičević
  • Produkcija: Restart – Škola dokumentarnog filma
  • Trajanje: 5 minuta

Sinopsis: Sunčano prijepodne jednog petka okupiralo je brojne prolaznike i natjeralo ih da pogled upere prema Suncu. U isto vrijeme nekome uopće nije bilo do toga.

“Ana Trg” (2015)

  • Režija: Jelena Novaković
  • Produkcija: Restart laboratorij
  • Trajanje: 26 minuta

Sinopsis: Bez dana odmora, po suncu, snijegu, kiši, nedjeljom i blagdanima, Ana već četrdeset godina dolazi pred gradsku crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Samo pet metara dalje svoj štand razvila je Zorka, njezina konkurencija.

Poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – spuštanjem cijena. Iako u neprestanom sukobu, ne mogu jedna bez druge. Ovisnost o dinamičnom svijetu protoka informacija, tračeva i živopisnih gradskih likova učinila ih je stamenim simbolima jednog mikrouniverzuma. Ana, Zorka i Trg, nerazdvojni su trio u duhovitom socijalnom eseju o pripadanju i prijateljstvu.

“Britanci u Makarskoj” / “British in Makarska” (2015)

  • Režija: Ivan Čojbašić
  • Produkcija: Udruga Dokuma / FDU Skopje / ADU / Kino Klub Split
  • Zemlje podrijetla: Hrvatska / Makedonija
  • Trajanje: 8 minuta

Sinopsis: Priča o simpatičnom bračnom paru britanskih umirovljenika koji su se preselili u Makarsku i sagradili velebno ljubavno gnijezdo pokraj groblja na Biokovu. To je i priča o filmskoj ekipi studenata iz četiriju država koji su se tek upoznali, a moraju naučiti surađivati kako bi uspješno ispričali priču o makarskim Britancima.

“Cile” (2015)

  • Režija: Katarina Radetić
  • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti
  • Trajanje: 17 minuta

Sinopsis: One man band je glazbenik koji svira nekoliko instrumenata istovremeno koristeći se rukama, stopalima, udovima i raznim pomagalima. Danas ih ima petnaestak u svijetu, a Cile je jedan od njih.

Prije desetak godina počeo se baviti sviranjem raznih instrumenata, a od njegove zarade danas živi četveročlana obitelj, kojoj su to jedina primanja. Njegova su pozornica svjetski gradovi i ulice. Film govori o odgovornosti prema obitelji i snalaženju u kapitalističkom sistemu izvan uobičajenih normi.

“Cimeri” (2015)

  • Režija: Katarina Zlatec, Ante Zlatko Stolica
  • Produkcija: Minimum
  • Trajanje: 1 minutu

Sinopsis: Maksimalno kratki film o prekarijatu. Zagreb, 2015. godine. Ugledna državna firma odbija projekt jer smatra da su traženi honorari preveliki.

“Crtači” (2015)

  • Režija: Krešimir Lendić
  • Produkcija: Trotoar
  • Trajanje: 36 minuta

Sinopsis: Film nas upoznaje s radom triju osječkih crtača stripa i njihovom tragičnom sudbinom na kraju Drugog svjetskog rata. Sebastijan Lechner, Marijan Ebner i Veljko Kockar bili su dio veće scene koja se pojavila na ovim prostorima krajem tridesetih godina prošlog stoljeća, u zlatno doba stripa u Europi.

Većinu svojih stripova objavili su u beogradskim tiskanim izdanjima, ali istražujući za film pronašli smo da su objavljivani širom Europe. Na kaju rata Kockar je strijeljan, a Lechner i Ebner su nestali.

“Delta – obilje umjetnosti” (2015)

  • Režija: Marin Lukanović
  • Produkcija: Filmaktiv
  • Trajanje: 26 minuta

Sinopsis: Delta 5 ime je skupine od devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u Rijeci. Pitanja o njihovu životu i radu, dinamici svakodnevnice, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade ključne su teme filma.

Njihova suradnja jedan je od mogućih modela zadržavanja ideja solidarnosti, altruizma i zdrave pameti. Film je osvojio Nagradu ArTVision za najbolji dokumentarni film u programu Giornate degli autori na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

“Dragec” (2015)

  • Režija: Maja Lesar
  • Produkcija: Blank_filmski inkubator
  • Trajanje: 17 minuta

Sinopsis: U svibnju 2014. hrvatski političar Dragutin Lesar podnosi ostavku na mjesto predsjednika stranke Hrvatskih laburista. Film prati nekoliko sljedećih dana u kojima se nosi s kućnom rutinom od koje se pomalo odviknuo, ali i s krizom u poplavljenim područjima koja je u punom jeku. Autorica filma kćer je glavnog junaka.

“Dum spiro spero” (2016)

  • Režija: Pero Kvesić
  • Produkcija: Factum
  • Trajanje: 52 minute

Sinopsos: Iako se u filmu mnogo govori o smrti, autor zapravo priča o životu. Dum spiro spero latinska je uzrečica koja znaci dok dišem, nadam se, i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha.

Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio svoj prvi film. To je uvelike autorski rad jer Kvesić potpisuje scenarij, režiju, kameru, a i svira drombulju.

“Festivalski turizam” (2016)

  • Režija: Sunčica Ana Veldić
  • Produkcija: Kinoklub Zagreb
  • Trajanje: 15 minuta

Sinopsis: Metafilm o festivalskom turizmu prikazuje ulazak autorice u svijet filma, i to iz potpuno udaljene branše veterinarske medicine. Nakon poziva za gostovanjem filma “Hux Flux” na festivalu u Londonu autorica nastoji izvući najbolje od ponuđenog, kombinirajući festivalske sadržaje s propitivanjem turističkih klišeja Londona, želeći snimiti film koji će je lansirati u novi krug festivalskih putovanja. Pomalo nezadovoljna uspjehom na festivalu vraća se u Hrvatsku očekujući novi festival…

“Iskrice” (2015)

  • Režija: Željko Sarić
  • Produkcija: Projekt 6 studio
  • Trajanje: 64 minute

Sinopsis: Fenomen online datinga u Hrvatskoj je već dugo prisutan, ali ovaj film po prvi put razotkriva sudbine protagonista koji se kriju iza internetskih nadimaka. Ingvar 25, Lady Vintage, Contessa Nera, Niska Rastaman, Pagdjesitidosada pojavljuju se na različitim portalima za upoznavanje u potrazi za kratkotrajnom vezom ili pak životnim partnerom.

“Kandidat” (2016)

  • Režija: Tomislav Pulić, Robert Zuber
  • Produkcija: HRT
  • Trajanje: 62 minute

Sinopsis: Tomislav P. (42) suvlasnik je u jednom zagrebačkom neboderu. Motiviran slučajnim dolaskom na sastanak suvlasnika, onime što je tada doživio i ratom obavijestima na oglasnoj tabli zgrade između dvaju kandidata za predstavnika stanara, odluči malo dublje zagrepsti u odnose u zgradi, zajednička sredstva i njihovo trošenje.

Istovremeno, predizborna godina na parlamentarnoj razini sve više udara ritam stambenog izbornog procesa u njegovoj zgradi. Zajednička sredstva, razdjelnici, oštećeni limovi i derutnost zgrade pitanja su koja ustupaju mjesto onima koji traže odgovor gdje si bio ’91, jesi li desni ili lijevi, naš ili njihov.

Izbori naoko niskih tenzija postaju upravo suprotno. Nižu se svakodnevni prevrati, koji unose sve veći nemir među stanare zgrade Tomislava P.

“Kino otok” (2016)

  • Režija: Ivan Ramljak
  • Produkcija: Restart
  • Trajanje: 33 minute

Sinopsis: Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova koji su im obilježili živote.

“Krek” (2016)

  • Režija: Matija Fućek
  • Produkcija: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca / Kinoklub Zagreb
  • Trajanje: 35 minuta

Sinopsis: U formi vloga Matija nas uvodi u svakodnevni život jednog osnovnoškolca. Upoznaje nas sa svojom školom i kolegama u razredu, sa svojim obavezama te sa svime što je dio njegove uobičajene rutine. Ipak, u “Kreku” nam otkriva i intimne detalje o sebi koje tipični klinac njegovih godina ne želi ili ne voli pričati o sebi.

“Kupus na lešo” (2016)

  • Režija: Zorko Sirotić
  • Produkcija: Kinoklub Zagreb
  • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: “Kupus na lešo” govori o jutru provedenom s prijateljem koji boluje od raka – o čemu se u filmu u početku i radi – dok priča ne krene u neočekivanom, kulinarskom smjeru. Dokumentarac se nadovezuje na autorov raniji film “Višak popušim sam”, koji zajedno s “Kupusom” čini svojevrsni diptih.

“Martinac” (2015)

  • Režija: Zdravko Mustać
  • Produkcija: Hrvatski filmski savez
  • Trajanje: 62 minute

Sinopsis: Film o životu i stvaralaštvu avangardnog splitskog filmskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937. – 2004.). “Martinac” je vrsta biografskog filma u kojem se u frenetičnom ritmu izmjenjuju izjave njegovih suvremenika, prijatelja i suradnika s insertima iz njegovih filmova i prizorima iz postaja na njegovu životnom putu. Taj portret jedne izuzetne pojave istodobno dočarava kompleksnost autorske osobnosti i njegova turobna životna putovanja.

“Neovisna lista oportunista” (2016)

  • Režija: Dejan Oblak, Vedran Senjanović
  • Produkcija: Restart / Studentska Televizija
  • Trajanje: 44 minute

Sinopsis: Film prati kandidaturu istoimene političke opcije na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj koja je sastavljena od studenata političkih znanosti. Njihov je glavni cilj bio parodija demokratskog izbornog procesa kakav danas postoji u Hrvatskoj.

NLO se vodio idejom da mnogi građani ne znaju za koga glasati te da je sustav parlamentarne demokracije rezultirao siromašnim dvostranačjem bez maštovitosti i inovativnosti. U filmu pratimo četrnaest kandidata i način na koji se snalaze na političkom terenu.

“Nešto o životu” (2016)

  • Režija: Nebojša Slijepčević
  • Produkcija: Restart
  • Trajanje: 29 minuta

Sinopsis: U zadnjoj kući u malom slavonskom selu živi osam maloljetnih djevojaka. Uz pomoć́ odgajatelja pokušavaju promijeniti vlastite živote. Odrastaju zajedno, vodeći domaćinstvo i upravljajući gospodarstvom. No četrnaestogodišnja Ivana teško se uklapa u novu sredinu. Ona tek mora naučiti kako prihvatiti prošlost i živjeti za budućnost.

“Poslednji galebovi” (2015)

  • Režija: Nemanja Lakić
  • Produkcija: Udruga Dokuma / FDU Skopje / ADU / Kino Klub Split
  • Zemlje podrijetla: Hrvatska / Makedonija
  • Trajanje: 6 minuta

Sinopsis: Portret legendarnih makarskih galebova, zavodnika par excellence jadranske obale.

“Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile” (2016)

  • Režija: Marica Lalić, Ivan Lalić
  • Produkcija: Skribonauti / Kino Klub Split
  • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: Film o sudbini bivših zaposlenica tekstilnog poduzeća Uzor i pogona u kojem su radile nakon što su izgubile i posljednju bitku za spas firme. Film je nastao kao produkt suradnje polaznika radionice dokumentarnog filma u sklopu festivala Zgodne žene spašavaju i bivše sindikalne povjerenice Uzora.

“Rezidba” (2015)

  • Režija: Katerina Duda
  • Produkcija: Restart – Škola dokumentarnog filma
  • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: Autoričin djed Lazar dobio je prije nekoliko godina mobitel s kamerom i od tada dokumentira sve oko sebe. Nakon pozamašne količine nakupljenog materijala traži autoricu da ga nauči montirati kako bi svoje skraćene filmove mogao mailom slati onima koje je i za koje je snimao.

Nekoliko dana oko Božića započinju zajednički projekt: snimaju zimsku svakodnevicu malog mjesta na moru i pripreme blagdanskih obroka, a djed se trudi savladati tehniku filmske montaže.

“Slobodni vikend” (2016)

  • Režija: grupa autora
  • Produkcija: Skribonauti
  • Trajanje: 10 minuta

Sinopsis: Ovaj omnibus nastao je na radionici dokumentarnog filma u Kaznionici u Lipovici u proljeće 2015. godine. Prvi film “Cipelići” snimljen je u prostoru kaznionice, dok su druga dva snimljena tijekom jednog slobodnog vikenda koji su autori, Vuk i Nikola, proveli kod kuće.

Prema Zakonu o izdržavanju kazne zatvorenike nije moguće snimati i ne smiju istupati u sredstvima javnog priopćavanja. Budući da ne smijemo otkrivati njihov identitet, filmove su potpisali samo prvim imenom, od kojih jedno i nije pravo ime.

“Statisti” (2015)

  • Režija: Tomislav Mršić
  • Produkcija: HRT
  • Trajanje: 59 minuta

Sinopsis: Istovremeno s pojavom jedne od najpopularnijih BBC-jevih serijala statisti postaju trend i u nas. No ovdje oni nisu bili plod mašte televizijskih sineasta nego proizvod društva u tranziciji.

Stotine ljudi u Hrvatskoj danas spas nalaze u statiranju, zamjenjujući svoje živote tuđima. Na temeljima urušenog gospodarstva, socijalnih i društvenih normi gradi se jedan cijeli novi svijet. U tom izmišljenom svemiru oni ponovo nalaze svoje mjesto pod suncem: glume u sapunicama, pljeskaju u TV emisijama, ginu u igranim filmovima…

Oni su, kao što pjesnik reče: “statisti i u životu i u filmu.”

“Šta ako jesmo?” (2016)

  • Režija: Domagoj Matizović Ristić
  • Produkcija: Kinematograf
  • Trajanje: 36 minuta

Sinopsis: Ovo je film o jednom od srpsko-hrvatskih ljubavnih parova, razmišljanjima o vezi na daljinu, svijetu u kojem žive i sebi samima. No ovo je i prikaz odvojenosti na oduvijek bremenitom području, u negativnoj društveno-političkoj klimi, defetističkom ozračju istočnoeuropske varijante kapitalizma, kroz gustu zavjesu između unijske i one druge Europe.

Stotine kilometara panonske autoceste u noći pozadina su za razgolićivanje, otkrivanje intimne priče o čežnji, samoći i osobnim nemirima.

“Treći” (2016)

  • Režija: Arsen Oremović
  • Produkcija: Interfilm
  • Trajanje: 70 minuta

Sinopsis: Nogomet na ovim prostorima nikada nije bio samo nogomet, posebno ne nakon osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Od tada se, po geslu kruha i igara, reprezentativna natjecanja vrhunskih sportaša instrumentaliziraju za razne ciljeve: skretanje pozornosti s teške gospodarske situacije i kupnju dnevnopolitičkih bodova, stvaranje privida snage nacije koja rasprodaje svoje resurse i gubi nacionalni identitet te za pretakanje javnog novca u privatne džepove.

Tako se sport oduzima navijačima i svima koji od sporta traže čistoću. Ovo je njihova priča.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.