PočetnaVijesti88. Oscari: Dokumentarni Zlatni kipići Asifu Kapadiji i Sharmeen Obaid-Chinoy

88. Oscari: Dokumentarni Zlatni kipići Asifu Kapadiji i Sharmeen Obaid-Chinoy

-

Naslovna fotografija: James Gay-Reese i Asif Kapadia / Foto: Phil McCarten / ©A.M.P.A.S.

Los Angeles je sinoć pod voditeljskom palicom glumca Chrisa Rocka ugostio 88. Nagrade Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Najprestžniji filmski kipić ove je godine otišao na 24 različite adrese, dok su Oscara u dokumentarnoj kategoriji podijelili britanski filmaš Asif Kapadia, odnosno pakistanska dokumentaristica Sharmeen Obaid-Chinoy.

Najboljim dugometražnim dokumentarnim ostvarenjem tako je proglašen “Amy” (2015), biografski film o preminuloj glazbenici Amy Winehouse, koji je hrvatsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Solo Positvo Film Festivalu.

Uz Kapadiju koji je potpisao režiju, važnije funkcije obavljali su James Gay-Rees kao producent, Antonio Pinto bio je zadužen za glazbu, Ernesto Hermann za fotografiju, dok je montažu odradio Chris King.

Foto: Michael Yada / ©A.M.P.A.S.
Sharmeen Obaid-Chinoy / Foto: Michael Yada / ©A.M.P.A.S.

U konkurenciji za glavnu dugometražnu nagradu još su bili “Zemlja kartela” / “Cartel Land” (2015) Matthewa Heinemana, “Pogled tišine” / “The Look of Silence” (2014) Joshue Oppenheimera, “What Happened, Miss Simone?” (2015) Liz Garbus te “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (2015) Jevgenija Afineevskog.

Oscar za najbolji kratkometražni dokumentarni film pripao je pak Pakistanki Sharmeen Obaid-Chinoy. Njen film “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” (2015) progovara o pakistanskim ubojstvima iz časti, a portretira rijetku preživjelu žrtvu tog stravičnog zločina. Kao producentice filma pojavljuju se Tina Brown i Sheila Nevins.

Asif Kapadia (1972.) je britanski filmaš koji je u dosadašnjoj karijeri režirao nekoliko nagrađenih ostvarenja. S “The Warriorom” (2001) je došao do BAFTA-e za najbolji britanski film, dok je s dokumentaracem “Senna” (2010) uknjižio BAFTA-u za najbolji dokumentarni film te Sundanceovu Nagradu publike. “Amy” se uz Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film, može pohvaliti i titulom dokumentarca s najvećim kino-utržkom u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva.

Sharmeen Obaid Chinoy (1978.) je pakistanska novinarka, aktivistica i filmašica. Filmsku karijeru započela je nakon diplome na američkom sveučilištu Stanford, a dosad je osvojila brojne nagrade uključujući Oscara za kratkometražni dokumentarac “Saving Face” (2012) te dva doku-Emmyja za “Pakistan’s Taliban Generation” (2010) te “Saving Face” (2012). Magazin Time 2012. godine Obaid Chinoy uvrštava na svoju listu stotinu najutjecajnijih svjetskih osoba. Također, ova dokumentaristica je iste godine ušla u povijest svoje zemlje kao prva Pakistanka s osvojenim Oscarom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.