PočetnaVijesti"Pjesnik na poslovnom putu" i "4.7" zauzeli čelo nagradne kolone 12. ZagrebDoxa

“Pjesnik na poslovnom putu” i “4.7” zauzeli čelo nagradne kolone 12. ZagrebDoxa

-

U Zagrebu su sinoć u Dvorani 2 Cineplexxa Centra Kaptol dodijeljene nagrade najboljim ostvarenjima 12. ZagrebDoxa, dok se okupljenoj publici najprije obratio direktor festivala, Nenad Puhovski:

“Kultura je nešto što treba stvarati i održavati. Kad jednom nestane, vrlo teško ju je ponovno izgraditi. ZagrebDox dvanaest godina u svom malom vrtu pokušava unapređivati i razvijati kulturu dokumentarnog filma.

“Time ne mislim samo na prikazivanje filmova nego na sve ono što mi ovdje radimo da bismo razvijali dokumentarni film, svijest o njemu, da bismo profesionalcima omogućili da razvijaju svoje buduće projekte a publici da razgovara o temama koje dokumentarci nude.

“Možemo se stoga nadati da će sljedeći ZagrebDox, trinaesti po redu, biti još bolji, i da će još bolje odgovarati svojoj kulturnoj misiji te da će dovesti još više filmova i autora”.

Foto: Hrvoje Krstičević
Đuro Gavran / Foto: Hrvoje Krstičević

Što se tiče najzvučnijih nagrada, Veliki pečat za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji pripao je Kinezu Ju Anqiju za “Pjesnika na poslovnom putu” / “Poet on a Business Trip” / “Shi Ren Chu Chai Le” (2015), dok je Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije otišao na adresu našeg Đure Gavrana i njegovog filma “4.7” (2015).

Od hrvatskih autora slavila je još i Nikica Zdunić (“Sanja”, 2015.), koja je primila Posebno priznanje u kategoriji mladog autora/autorice do 35 godine starosti.

Danas će na ZagrebDoxu biti organizirane projekcije svih nagrađenih filmova (The Best of Fest), a one dodatne u Dvorani 1 predviđene su za filmove “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (Vitali Manski, 2015.), “Švedska teorija ljubavi” / “The Swedish Theory of Love” (Erik Gandini, 2015.) i “Ljudski” / “Human” (Yann Arthus-Bertrand, 2015.)

12. ZagrebDox, popis nagrada:

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

Međunarodni žiri: Bruno Gamulin, Nikica Gilić i Nino Kirtadzé

Veliki pečat – za najbolji film iz međunarodne konkurencije:

  • “Pjesnik na poslovnom putu” / “Poet on a Business Trip” / “Shi Ren Chu Chai Le” (Ju Anqi, 2015.; Kina)

Obrazloženje žirija: “Ovaj poetičan, provokativan i prekrasan film nagrađen je zbog snage i vještine s kojom spaja neočekivane društvene činjenice i uzbudljiv prikaz umjetnosti i osobnih tema.

‘Pjesnik na poslovnom putu’ podsjeća nas na to koliko je teško zadržati usredotočen, monografski pristup dokumentarnom filmu, a ujedno se uvjerljivo uhvatiti ukoštac s društvenim navadama i normama na područjima koja se obično kriju od međunarodne (vjerojatno i kineske) publike.

“Hrabar u svojoj zahtjevnoj formi, vizualno originalan i dojmljiv, film Ju Anqija donosi veoma originalnu umjetničku viziju, koja i nakon svih filmskih eksperimenata proteklih desetljeća uspijeva proširiti naše viđenje dokumentarnog filma.”

Posebna priznanja:

  • “Ruski djetlić” / “The Russian Woodpecker” (Chad Gracia, 2015.; Ujedinjeno Kraljevstvo / Ukrajina / SAD)

Obrazloženje žirija: “Film Chada Gracije inovativno pristupa političkim i osobnim temama i izrazito emotivno nabijenoj političkoj prošlosti i sadašnjosti ukrajinskog društva. Povijest se često opisuje kao niz traumatičnih događaja, stoga ovaj film dokumentira pokušaje jednog umjetnika da se kroz rad obračuna s traumom.

“Međutim, istrage koje provodi neobičan, no srdačan glavni junak, kao i politički nemiri, okreću potragu u posve drugom smjeru, što čini ovaj film još zanimljivijim, složenijim i izazovnijim – kako za autora tako i za likove i gledatelje.”

  • “Reci proljeću da ne dolazi” / “Tell Spring Not To Come This Year” (Saeed Taji Farouky, 2015.; Ujedinjeno Kraljevstvo)

Obrazloženje žirija: “Dirljiv prikaz ljudske sudbine, film “Reci proljeću da ne dolazi” oslikava nevjerojatnu sposobnost ulaženja u srž fascinantnih zbivanja. I dok nije lako čak ni pratiti slijed zbivanja na prvoj liniji nejasnih ratnih sukoba u Afganistanu (nezamislivih američkim snagama koje su se odlučile polagano povlačiti), ovaj film uspijeva uvjerljivo predstaviti najbolnije i najdramatičnije događaje.

“Borba različitih političkih i vjerskih skupina (katkada posve neprepoznatljivih čak i onima koji se bore u tom ratu) predstavljena je dokumentaristički dojmljivo, vješto nagoviještajući kako osobne drame i događaji nabijeni akcijom objašnjavaju situaciju u toj izrazito složenoj i teško ranjenoj zemlji.”

REGIONALNA KONKURENCIJA

Regionalni žiri: Claire Aguilar, Marcell Gerő i Silvestar Kolbas

Veliki pečat – za najbolji film iz regionalne konkurencije:

  • “4.7” (Đuro Gavran, 2015.; Hrvatska)

Obrazloženje žirija: “Za dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka, za detaljno razrađenu strukturu i inovativnu, ekonomičnu montažu te za uključivanje publike jednostavnim filmom o običnom čovjeku punom iznenadnih preokreta i otkrića, žiri dodjeljuje Veliki pečat filmu ‘4.7’ Đure Gavrana.”

Posebna priznanja:

  • “Flotel Europa” (Vladimir Tomić, 2015.; Danska / Srbija)

Obrazloženje žirija: “Za izrazito osoban pogled i priču ispričanu preko kućnih snimaka, za perspektivu o životu izbjeglice u plutajućem hotelu, te za predivnu priču o odrastanju dansko-bosanskog mladića, žiri dodjeljuje posebno priznanje filmu ‘Flotel Europa’ Vladimira Tomića.”

  • “Vlak nade” / “Train to Adulthood” / “Reményvasút” (Klára Trencsényi, 2015.; Mađarska)

Obrazloženje žirija: “Za snažnu filmsku viziju, za osjećaj prema likovima i jedinstveni ovjekovječeni trenutak – kada život prelazi iz jedne faze u drugu, a dijete napušta nevinost i radi korak u okrutniji svijet, žiri dodjeljuje posebno priznanje filmu ‘Vlak nade’ Kláre Trencsényi.”

MALI PEČAT

Mladi žiri: Karpo Godina, Dénes Nagy i Daina O. Pusić

Mali pečat – za najboljeg autora/autoricu do 35 godina starosti:

  • “Iznad i ispod” / “Above and Below” (Nicolas Steiner, 2015.; Švicarska / Njemačka)

Obrazloženje žirija: Ovaj enigmatičan film omogućuje gledatelju da uspori i uroni u život likova s rubova društva koji, u svojim naizgled izgubljenim i besciljnim životima, uspijevaju pronaći divljenje, ljepotu i ljubav.

Posebna priznanja:

  • “Abdul i Hamza” (Marko Grba Singh, 2015.; Srbija)

Obrazloženje žirija: “Žiri dodjeljuje posebno priznanje filmu koji nježno i melankolično prikazuje život dvojice somalskih izbjeglica u Srbiji i njihovo polagano nestanje iz svijeta koji im je stran.”

  • “Sanja” (Nikica Zdunić, 2015.; Hrvatska)

Obrazloženje žirija: “Hrabar film koji iznenađujuće precizno uspijeva prikazati suptilno, često varljivo stanje uma i apstraktnu ideju generacijske krize identiteta. Samouvjerenost i originalnost ukazuju na talentiranu autoricu snažnog osjećaja za stil i svježeg razumijevanja svoje okoline.”

MOVIES THAT MATTER

Žiri Movies That Matter: Giovanni Giommi, Jasna A. Petrović i Tea Vidović

Nagrada Movies That Matter – za film koji na najbolji način promiče ljudska prava:

  • “Moj Alep” / “My Aleppo” (Melissa Langer, 2015.; SAD)

Obrazloženje žirija: “Nagradu u kategoriji Movies That Matter dodjeljujemo filmu ‘Moj Alep’ zbog njegova autentična prikaza situacije jedne obitelji pogođene ratom. Film je tehnički dobro postavljen i gledatelja ne tjera na plač, nego ga poziva na razumijevanje.

“Obitelj koja živi u novoj sredini, koju je prihvatila bez zazora od siromaštva, iako je daleko od rata, i dalje psihički proživljava rat kroz virtualnu komunikaciju s ostatkom obitelji. Film prikazuje i psihičko stanje obitelji koja je ostala u Siriji i koja pod utjecajem okoline i socioekonomskog stanja rata donosi odluke pogubne za vlastiti život.

“Film ulazi u svakodnevicu izbjegličke obitelji i razbija predrasudu o izbjeglicama kao pojedincima željnima iskorištavanja socioekonomskih sustava drugih zemalja. Ova obitelj želi povratak i osjeća grižnju savjest što je zbog spašavanja vlastita života i života svoje djece ostavila ostale članove obitelji. Film slojevito prikazuje nepodnošljivu lakoću postojanja izbjeglica u današnjem svijetu.”

Posebna priznanja:

  • “Kod frizera” / Women in Sink” (Iris Zaki, 2015.; Ujedinjeno Kraljevstvo)

Obrazloženje žirija: “Filmu ‘Kod frizera’ želimo dati priznanje zbog originalna načina progovaranja o arapsko-židovskim odnosima. Trenutak pranja kose u frizerskom salonu dovodi protagoniste filma u poziciju ogoljenja, spontanosti i iskrenog promišljanja situacije u naselju.

“Film kreira sigurni ženski balon različitih vjerskih i etničkih pripadnosti koje spontano nude rješenja. Posebna je vrijednost filma u činjenici da se i redateljica razotkrila u procesu, iskazujući vlastite predrasude koje je imala prije snimanja. Njezina je ideja dovela do stvarnih, autentičnih priča koje se ne bi tako lako pričale na nekom drugom radnom mjestu.”

  • “Dom” (Metod Pevec, 2015.; Slovenija)

Obrazloženje žirija: “Na samom početku vijećanja dogovorili smo se da ćemo jedno posebno priznanje dodijeliti filmu koji dotiče regionalnu problematiku. ‘Dom’ otvara probleme posttranzicijskih društava bivše Jugoslavije: Bosanaca i Slovenaca. Film prikazuje ljude koji su izvedeni iz ljudskosti, koji su svedeni u položaj ropstva i potpuno poniženi.

“Oni ne reagiraju na svakodnevne situacije koje bi trebale pružiti užitak. Orvelovska dimenzija filma ističe automatizam zbroja pojedinaca kroz izoliranu stvarnost koju kreira sustav. Taj je sustav zanijekao radnike kao ljude, a oni su, unatoč tolikom poniženju, i dalje blisko vezani uz tvornice u kojima su radili.”

TEEN DOX

Teen Dox žiri: učenici IX gimnazije u Zagrebu (Ema Crnečki, Tena Čop, Marko Ferber, Martina Karačić, Lana Komerički, Luka Lučić, Vesna Nikša, Petra Pražić, Dominik Rački, Laura Sziller i Antonio Topolovec)

Nagrada Teen Dox – za najbolji film koji govori o problemima mladih:

  • “Filharmonija s deponija” / “Landfill Harmonic” (Graham Townsley i Brad Allgood, 2015.; SAD / Paragvaj / Brazil / Norveška)

Obrazloženje žirija: “Nagradu u kategoriji Teen Dox dodjeljujemo dokumentarnom filmu Filharmonija s deponija redatelja Grahama Toensleyja i Brada Allgooda. Film ima originalnu i uzbudljivu temu, iskren je i autentičan, a protagonisti su zanimljivi i posebni.”

“Uz njih se osjećamo kao aktivni sudionici radnje. Odličnim prikazom životne sredine do izražaja dolazi ideja filma, koja nam poručuje da nisu bitni uvjeti, okolnosti i mogućnosti u kojima živimo, nego motivacija i želja za samoostvarenjem.”

NAGRADA MOJOJ GENERACIJI (Dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski)

  • “Don Juan” (Jerzy Sladkowski, 2015.; Švedska / Finska)

Obrazloženje Nenada Puhovskog: Nagrada Mojoj generaciji ide filmu ‘Don Juan’ Jerzyka Sladkowskog, zbog sposobnosti da se prepozna i zabilježi svakodnevna priča o pojedincu kojeg nam je lako suditi zbog njegove asocijalnosti prema zahtjevima tzv. normalnih ljudi, te preokrene u arhetipsku priču o uskogrudnom sistemu ustaljenih navika i očekivanja jednih prema drugima.

“Ponajprije, zbog ljudskosti i otvorenosti pristupa kojim nam konačno daje uvid u nas same, našli se mi na strani autističnog mladića ili svih onih koji ga žele zaliječiti, Olegu želimo samo da pobijedi na svoj način. Zato je Jerzy Sladkowski velemajstor (dokumentarnog) filma.”

HT NAGRADA PUBLIKE

  • “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (Sylvain Biegeleisen, 2015.; Belgija / Izrael)

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".