PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "O ljudima i ratu" - Bijes i patnja ispod maske...

11. ZagrebDox: “O ljudima i ratu” – Bijes i patnja ispod maske mačizma i dima baruta

-

Četiri slova: PTSP. Čekajte, čekajte, kuda ste krenuli? Znamo, da, bilo ih je već poprilično, svi ti dokumentarci o tome kako je rat zlo i kako njegova psihološka destrukcija uništava pojedinca i društvo, zauvijek, bespovratno… Nažalost, imamo ga i sami, za izvoz, u kućama, ispod šatora, na ulicama…

Kako ga liječiti?

Pa, ovo jest film dijelom i o tome, ali ne samo o tome – da, on demonstrira tehnike namijenjene traumatiziranim vojnicima, pokušaje otključavanja kaveza u koji su zarobili mozak, zatočeni unutar prošlosti, izgubivši budućnost i sposobnost uživanja u sadašnjosti. Jer, kako kaže jedan od veterana, bijes je bilo jedino što mu je pomoglo da preživi onda kada je bilo najgore – sada, u miru i kod kuće, mehanizam je postao samo smetnja. I ozbiljna prijetnja.

Nagledali smo se dokumentaraca o ratnim i poratnim traumama, da, ali rijetko kada ovako dobrih i efektnih. “O ljudima i ratu” / “Of Men and War” (2014., Laurent Bécue-Renard) predstavlja društvo izjedeno bijesom, a ispod zavjese ljutnje i tableta otkrivamo kompleksne osobine glavnih protagonista, veterana Iraka i Afganistana koji ne mogu pobjeći od sebe, ma koliko željeli; čak i onda kada se čini da to ne žele, jer osjećaju da ne mogu.

U konačnici, dobili smo izuzetnu, dva i pol sata dugu dokumentarnu post-ratnu dramu o golemim psihološkim ožiljcima, nemilosrdnu karakternu studiju sa snažnim likovima i potresnim real life pričama.

Film s razlogom traje gotovo dva i pol sata; polagano odmotava traumu, suptilno gradi dramu i savršeno balansira između trenutaka smirenosti i eksplozivnih katarzi, žaračem nabadajući centar empatije kod gledatelja.

Sve to režirao je – ne bi vjerovali – Francuz, Laurent Bécue-Renard, čovjek koji se ratu učio izvještavajući iz Sarajeva. Kada su ovi vojnici kretali u svoje misije, Ameri su ponosno mijenjali svoj pomfri u freedom fries (sjećate se?), no Laurent je sada, puno godina kasnije, došao u SAD pa kirurškom preciznošću zaronio u svijet američke ratne traume.

I dostavio “O ljudima i ratu”, drugi dio svoje trilogije “Genealogy of Wrath”, nakon nagrađivanog “War-Wearied”(2003), dokumentiranja psihoterapije udovica stradalih bosanskih boraca.

U konačnici, dobili smo izuzetnu, dva i pol sata dugu dokumentarnu post-ratnu dramu o golemim psihološkim ožiljcima, nemilosrdnu karakternu studiju sa snažnim likovima i potresnim real life pričama.

Grabeći ispod maske mačizma i zavjese dima baruta, “O ljudima i ratu” pokazuje što se dogodi kada se na bojištu nađu oni koji nisu psihopate (a to nisu uspjeli postati čak ni u okolnostima), predstavljajući ekstreme emocija i strgane živote ubojica koji će žrtve do kraja života nositi iza svojih kapaka. Maestralan, pravi muški film.

"O ljudima i ratu" / "Of Men and War"

O FILMU:

Režija: Laurent Bécue-Renard
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 142 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Laurent Bécue-Renard<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 142 minute11. ZagrebDox: "O ljudima i ratu" - Bijes i patnja ispod maske mačizma i dima baruta