PočetnaIntervjuiPetar Milat: "Dizanje kvalitete nauštrb programske širine"

Petar Milat: “Dizanje kvalitete nauštrb programske širine”

-

Ukupno deset dokumentarnih filmova vidjet će hrvatska publika u sklopu 12. Human Rights Film Festivala koji će se od od 8. do 12. prosinca održati u zagrebačkom Kinu Europa. O najnovijem izdanju filmskog festivala o ljudskim pravima razgovarali smo s njegovim direktorom, Petrom Milatom, koji je zajedno s Igorom Markovićem i Oliverom Sertićem stiskao programske škare ovogodišnjeg HRFF-a.

Zaljubljenike u filmsku umjetnost očekuje uzbudljivo razdoblje u kojem će se, što se tiče dokumentarnog dijela programa, moći družiti s Fionom Lloyd-Davies, autoricom “Klica nade” / “Seeds of Hope” (2013), potresnog dokumentarca o kongoanskim silovanjima; redateljima (Aleksej Solodunov i Dmitri Stojkov) brutalnog prikaza ukrajinskih prosvjeda na Majdanu, “Sve je u plamenu” / “All Things Ablaze” (2014) te prisustvovati masterclassu Arasha T. Riahija, redateljske polovice aktivističke “Svakodnevne pobune” / “Everyday Rebellion” iz 2013. godine.

“Odlučili smo se na dizanje kvalitete filmova koje prikazujemo, nauštrb neke širine. Ne radi se samo o pitanjima publike i gledanosti. Bitno je i u kakav kontekst stavljamo pojedinačne naslove. Mislim da ne trebamo biti lažno skromni – što se tiče samog sadržaja, imamo vrlo profiliran festival. To je onaj plus koji nam ponekad omogućuje uvrštavanje određenih filmova koje bismo s obzirom na veličinu i međunarodni značaj festivala, inače teško mogli dobiti”, rekao je na početku intervjua Petar Milat, apostrofirajući zatim brojna iskušenja s kojima se organizatori filmskih manifestacija iz godine u godinu moraju boriti.

“Festivalska forma kao takva organizatore često sirenskim zovom dovodi u iskušenje. Poslije nekog vremena žele imati sve naj, nakače se kao na drogu – govorim o želji povećanja kvalitete, veličine festivala, crvenom tepihu, gostima. Dakle, svim mogućim kriterijima. Uvijek se može više, bolje, pametnije, revolucionarnije… S te strane nama selektorima bitno je napraviti korak unazad. Ograničiti se, malo stati i ne dopustiti povlačenje za takvim stvarima.”

“Iznimno sam zadovoljan s dva-tri dokumentarna naslova za koje smatram da su bili bitni. Tako prikazujemo ‘Pogled tišine’ Joshue Oppenheimera koji će vjerojatno postati kultan kao i ‘Čin smaknuća’. Bio nam je zanimljiv i ‘Maidan’ Sergeja Loznice, ali njega će prikazati naše kolege sa ZagrebDoxa. ‘Sve u plamenu’ (govori o istim ukrajinskim prosvjedima, op.a.) je drugačiji film, strastven, moćan…”, počeo je Milat s najavom dokumentarnog dijela 12. HRFF-a.

“Dosta nam je bitna ‘Državna matura’, film o gimnazijalcima iz Konga kojeg smo rano zakaparili. To je baš pravi, fini dokumentarac. Možda nespektakularan, ali je potresan i film koji mi je baš prirastao srcu. Iz godine u godinu pokušavamo biti aktualni, pa neka ostvarenja uzimamo dosta kasno u program. ‘Epizoda na moru’ je također dosta interesantan i predivno snimljen film. Govori o ribarima u trenutku kad ribarstvo u Nizozemskoj nestaje. To je stiliziran, ali po nekoj svojoj poetici meni jako drag film.”

Za Milata nema dvojbe – organizacija filmskih festivala često zalazi i u natjecateljske vode.

“Film i filmski festivali su najkompetitivniji okvir koji možemo zamisliti na razini konzumacije kulture. Nigdje ne postoji takva konkurencija kao oko filmskih festivala. S te strane – to treba iskreno reći – za određenu vrstu filmova i novac igra neku ulogu. Osim ako se ne radi o premijerama hrvatskih filmova, natjecanje za najvažnije naslove dobrim dijelom postaje pitanje novca”, iskren je direktor HRFF-a, za kraj istaknuvši zadovoljstvo programskim kursom domicilnih festivalskih kuratora.

“Kad biramo film – to mi je bitno – pokušavamo naći niz, neku crvenu nit. Ne po svim temama i filmovima, jer je to nemoguće. Ako gledamo hrvatske filmske festivale, smatram kako su postali umjetničkiji, orjentirani na art film. Mislim da se nitko u Hrvatskoj – i što se tiče igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma – ne može potužiti na manjak važnih naslova koje može pogledati po pristupačnim cijenama”, zaključio je u pozitivnom tonu Petar Milat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.