PočetnaVijestiIrena Škorić na čelu DHFR-a

Irena Škorić na čelu DHFR-a

-

Foto: Irena Škorić

Na jučer održanoj izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec. Škorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 25 glasova dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila njih 14.

Škorić je na tom mjestu naslijedila Antonija Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. godine do danas snimila je preko trideset kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film.

Objavila je knjigu Eros na filmu uz potporu Ministarstva kulture. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis. Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila oko pedeset nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama preko 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. godine hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge.

Ciljevi DHFR-a su demokratske organizacijske promjene domaće audiovizualne industrije te zaštita autorskih i drugih prava hrvatskih autora pokretne slike. Članstvo DHFR-a broji 126 redovitih članova svih naraštaja i svih audiovizualnih redateljskih kategorija. DHFR je član FERA, europske federacije audiovizualnih redatelja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".