PočetnaVijestiDodijeljene nagrade na 23. Danima hrvatskog filma

Dodijeljene nagrade na 23. Danima hrvatskog filma

-

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je Nagrade Oktavijan za najbolji naslov u svakom filmskom rodu. Nagradu osvaja film s najvišom prosječnom ocjenom u svakoj pojedinoj kategoriji.

“Autofocus” (2013) Borisa Poljaka (Milva film i video) proglašen je najboljim dokumentarnim filmom, a predsjednica HDFK-a Diana Nenadić istaknula je da se radi o naslovu koji je imao najvišu prosječnu ocjenu od svih ovogodišnjih nagrađenih filmova.

Oktavijan za najbolji kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu “Slučajno” Tanje Golić (Hulahop), najboljim animiranim filmom proglašen je “Simulacra” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Bonobostudio), a najboljim eksperimentalnim filmom “Deep End Art no. 1” (2013) Ivana Ladislava Galete (Hrvatski filmski savez).

Nagrada za glazbeni spot pripala je Branku Pašiću za pjesmu “Snijeg” grupe Detour, a za namjenski film Tomislavu Šobanu za “I ti si nekome lijek” (Studio Kubus, Kinoklub Zagreb).

Nagradu Jelena Rajković koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja za autora mlađeg od 30 godina pripala je Sonji Tarokić za igrani film “Tlo pod nogama” (R44), a Zlatna uljanica ocjenjivačkog suda katoličkog tjednika Glas koncila pripala je filmu “Drekavac” (2013) Ivana Mokrovića (Zona sova).

Nagrađeni filmovi mogu se pogledati danas u 17 sati u zagrebačkom Kinu SC.

Na dodjeli nagrada objavljeno je da će novi organizator Dana hrvatskog filma biti produkcijska kuća Spiritus movens. Direktorica festivala bit će Zdenka Gold, umjetnički direktor Željko Luketić, a izvršne producentice Vlatka Jeh i Ivana Sansević.

Neke od novosti koje će festival unijeti su promjena lokacije – od sljedeće godine festival će se održavati u kinima Europa i Tuškanac u centru grada, intenzivnije će se surađivati s regijom, a žiri će dijelom biti internacionalan, što znači da će jedan od članova ocjenjivačkog suda biti strani gost. Sljedeće izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 23. do 26. travnja 2015.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.