PočetnaRecenzije"Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA" - Amsterdamski maturalac zagrebačkih...

“Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” – Amsterdamski maturalac zagrebačkih glazbenih avanturista

-

Nakon vrlo dobrog dokumentarca “Kad Miki kaže da se boji” iz 2005. godine, redateljica Ines Pletikos ponovno je odlučila zaplivati glazbenim vodama i prošle godine uspjela dovršiti “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA”, film o zagrebačkom dark noise bendu SexA, koji je osvojio glavnu nagradu ovogodišnjeg izdanja dokumentarnog rock festivala DORF.

Grupa SexA osnovana je 1981. godine u Zagrebu, a od početne postave (pjevač Nikica Valentić-Nik, gitaristi Ivan Bilosnić-Bic i Darko Kordovan, klavijaturist Saša Last, basist Nino Prišuta i bubnjar Ratko Danilović), do samog raspada u Amsterdamu dogurala je četvorka Valentić-Bilosnić-Last i France.

SexA je, kako je pokazao i vrlo solidni, ali na kraju neujednačeni Pletikosin dokumentarac, uistinu imala nesvakidašnji razvojni put. Punim imenom Sedativ ex Apoteka, ovaj zagrebački drugovalni bend godinama je tavorio po marginalijama domaće scene, sve dok ih nakon prvog i jedinog pravog albuma “No Sleep Till Pussy/Fuck Piction” iz anonimnosti nije izvukao poziv američkog producenta Stevea Albinija, koji je u međuvremenu surađivao s Nirvanom, The Stoogesima, Pixiesima itd. Trebala je to biti odskočna daska avangardnim Zagrepčanima, koji su u to vrijeme – početkom turbulentnih devedesetih – napokon počeli unovčavati vlastiti neosporni talent.

Redateljica Ines Pletikos tehnički je uglavnom besprijekorno ispreplela arhivske snimke SexA-e s aktualnim intervjuima članova benda i uskog kruga njihovih suradnika. “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” u prvih je tridesetak minuta dinamična, britka i atmosferična dokumentarna razglednica iz nekog drugog, mlađeg i nevinijeg razdoblja u kojem je vanjski svijet uglavnom bio apstraktni pojam s izlizanog kućnog globusa.

No, kako to često biva, želje uglavnom ne igraju ravnopravnu utakmicu s nemilosrdnim pravilima ulično hladne stvarnosti, pa je SexA – nakon neuspjele amsterdamske avanture početkom 90-ih – relativno brzo, ovaj put i konačno, zatvorila vrata svoje glazbene butige….

Redateljica Ines Pletikos tehnički je uglavnom besprijekorno ispreplela arhivske snimke SexA-e s aktualnim intervjuima članova benda i uskog kruga njihovih suradnika. “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” u prvih je tridesetak minuta dinamična, britka i atmosferična dokumentarna razglednica iz nekog drugog, mlađeg i nevinijeg razdoblja u kojem je vanjski svijet uglavnom bio apstraktni pojam s izlizanog kućnog globusa.

Da, SexA je u ono vrijeme zvučala avangardnije od većine tamošnje jugoslavensko-hrvatske scene. Da, SexA-u je zapazio veliki producent, koji usput budi rečeno, nije dijelio nikakve garancijske vaučere. I da, SexA je na tom optimističnom valu odsurfala u Amsterdam, upisujući nizozemski grad kao jednu od fusnota prema konačnom američkom zlatnom ćupu. No budimo do kraja iskreni i realni, SexA je u Amsterdamu uglavnom svirala po – skvotovima – čije su podove članovi grupe mjesecima zvali vlastitim domom. SexA-in boravak u Nizozemskoj  na kraju je više nalikovao srednjoškolskom maturalcu nego ozbiljnoj potrazi za ultimativnim glazbenim etabliranjem.

Dokumentarac “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” trebao je, vjerojatno i morao osvanuti u dvostruko kraćoj, kratkofilmaškoj formi. Koliko god u početku bila intrigantno simpatična, konačna priča SexA-e – zahvaljujući nekoherentnom mrmljanju i bespotrebnim kvaziintelektualnim traktatima njezinih članova – ubrzo ulazi u zamorne i monotone vode, iz kojih gledatelji do kraja dokumentarca ne uspijevaju isplivati.

Unatoč prije svega sadržajnim zamjerkama, dokumentarni film redateljice Ines Pletikos – “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” – u svojem punokrvnom elementu izvrsno funkcionira kao dokumentarno-glazbeni testament jednih turbulentnih, nadrealnih i mračnih vremena. Vremena koja su svojim gotovo protuprirodnim i buntovnim avanturističkim prkosom obilježili i, na domaćoj sceni uglavnom zaboravljeni i neshvaćeni, dark noise glazbenici iz SexA-e.

"Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA"

O FILMU:

Režija: Ines Pletikos
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Trajanje: 60 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Ines Pletikos<br> Godina proizvodnje: 2012.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Trajanje: 60 minuta"Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA" - Amsterdamski maturalac zagrebačkih glazbenih avanturista